Kongsvingerbanen åpnet etter ulykken

Oppryddingen på ulykkesstedet ved Skotterud på Kongsvingerbanen ble fullført natt til mandag.

Et par godstog passerte ulykkesstedet natt til mandag, men på grunn av andre arbeider på jernbanestrekningen mellom Kongsvinger og Charlottenberg ble passasjerene kjørt i buss fram til kl. 14.30 mandag.

De fleste av de 40 personene som ble skadd i ulykken, slapp unna med lettere skader. De skadde ble brakt til sykehus i Kongsvinger, Oslo og Arvika i Sverige. Mange ble raskt skrevet ut fra sykehusene.

Ulykken skjedde fredag kveld da toget fra Oslo til Stockholm med 280 passasjerer sporet av og to vogner veltet.

Tretthetsbrudd
Arbeidet med utbedring på skadestedet pågikk for fullt gjennom helgen. Jernbaneverket opplyser at det tok lang tid å flytte de to vognene som sporet av. Det ble skiftet om lag 150 betongsviller, skinner, pukk og ledninger før sporet kunne åpnes for trafikk.

Årsaken til ulykken antas å være tretthetsbrudd i det ene hjulsettet. Havariinspektør Hans Bjørnseth i Statens havarikommisjon for transport opplyser at det nå skal foretas grundige undersøkelser av hjulet, akslingen og boggien for å fastslå årsaken.

Svensk togsett
Vi vil også se på kvaliteten på sporet på nytt. Det er ikke noe som tyder på at det har hatt noe med ulykken å gjøre, men vi vil gjennomgå det på nytt for å sjekke ut alle muligheter, sier Bjørnseth.

Togsettet som sporet av ved Skotterud tilhørte de svenske statsbanene SJ. Havarikommisjonen har derfor nær kontakt med sine svenske kolleger i undersøkelsene. De grundige undersøkelsene gjør at det vil ta noen uker før havarikommisjonen kan komme med sin endelige rapport.