Nordea Liv bygger energieffektivt

Nordea Livs nye kontorbygg på Kokstad i Bergen skal bygges etter såkalt passivhusstandard.

Passivhusstandard innebærer bygg med betydelig lavere energibruk enn det som har vært vanlig.

Gjennom passive tiltak, som ekstremt god varmeisolasjon og vindtetting kombinert med balansert ventilasjon og varmegjenvinning, reduserer man energibehovet drastisk. Økonomisk støtte fra Enova på 3.2 millioner kroner gjør prosjektet mulig.

- Bygg som er miljøriktige er også forretningsmessig riktige, slår eiendomssjef Helge Rekve i Nordea Liv fast. I følge Rekve har Nordea Liv gode erfaringer med et lavenergibygg som ble oppført i Bergen for to år siden. Fra da har teknologien kommet et betydelig stykke videre og i framtiden vil Nordea bare satse på ambisiøse prosjekter ved nybygg med passivhusstandard og Energimerke A.

- Det er marginalt dyrere å bygge A-bygg og merkostnadene ligger på bare sju til åtte prosent. Uansett får vi en netto besparelse på grunn av ekstremt lavt energibruk. Det gjør oss konkurransedyktige i utleiemarkedet, sier Rekve.

- I passivhusprosjektet på Kokstad forener vi god arkitektur med miljø- og energieffektive bygningsmessige og tekniske løsninger, poengterer Rekve og understreker at Nordea Liv ønsker å være et forbilde innen energi og miljø. Støtten fra Enova var utløsende for valget av passivhusstandard for det nye næringsbygget.

- Enova er svært glad for at en så viktig aktør i eiendomsmarkedet går foran med de gode eksemplene. Passivhusprosjektet på Kokstad i Bergen øker kompetansen og sprer kunnskap om energieffektive bygg, og vi i Enova ser store muligheter for ringvirkninger av prosjektet, sier Ole Aksel Sivertsen, rådgiver for Næringsbygg i Enova.