De fleste evakuerte får flytte hjem

De fleste av de omkring 40 evakuerte beboerne i skredrammede Lyngen i Troms kan flytte hjem søndag ettermiddag.

– Søndag holdt kommunen et informasjonsmøte der også vi var til stede: Der fikk innbyggerne vite at de fleste husene i rasområdet er trygge og at kommunen gir folk lov til å flytte tilbake, opplyser regionsjef Aage Josefsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB. Han sier det er fem hus som ikke er «friskmeldte», og at ett av dem trolig er tapt.

Lørdag startet mannskaper fra NVE undersøkelser i området for å fastslå om det var fare for nye ras.

– De fleste steder var det én til tre meter ned til fjell. Det er så grunt at vi regner underlaget som stabilt, forklarer Josefsen. Mandag fortsetter undersøkelsen av de resterende områdene. Også et ubebygget område nedenfor raset skal sjekkes.

Selv om store deler av området nå er friskmeldt, sier kommunen at barnehagen trolig blir stengt for godt. Også bosenteret forblir evakuert.

– Barnehagen blir trolig aldri gjenåpnet, men skolen står på trygg grunn. Den blir uansett stengt til onsdag, sier ordfører Hans Karlsen i Lyngen til NRK.

Det blir nå satt opp et gjerde rundt skredområdet. Frivillige fra Sivilforsvaret og representanter fra kommunen holdt vakt rundt rasområdet natt til søndag.