Kjøpesentra kan spare millioner

Enova gir 6,9 millioner kroner i støtte til omfattende enøk-tiltak i Sektor EiendomsUtvikling AS.

- Sektor er en stor aktør med spennende prosjekter, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

- Sektor har store ambisjoner om å redusere CO2-utslippene i eiendomsporteføljen. Samtidig får leietagerne lavere driftskostnader og et mye bedre arbeidsmiljø, sier teknisk prosjektsjef Alexander Almeland i Sektor.

- Styringssystemet Grønt lederskap i Sektor EiendomsUtvikling AS har fokus på miljø- og samfunnsansvar og et av hovedmålene er å redusere CO2-utslippene og å forbedre arbeidsmiljøet i selskapet. Støtten fra Enova gjør vi strekker oss enda litt lengre, sier Almeland og fortsetter:

- De siste årene har vi merket en stadig større bevissthet og fokus rundt driftskostnader og energibruk hos kundene våre. Energieffektiviseringstiltakene vi nå gjennomfører medfører lavere driftskostnader noe som kommer leietakerne til gode. Dette igjen øker vår konkurranseevne i utleiemarkedet. Ambisiøse enøktiltak gir med andre ord en vinn-vinn-situasjon.

Nå starter arbeidet med å innarbeide rutiner for en helhetlig energiforvaltning og å etablere oppfølgingssystemer. Prosjektet med energireduksjon og –konvertering er et rent energiprosjekt der selskapet skal gjennomføre en lang rekke effektive, gjennomprøvde tiltak innenfor mange fagområder i hele byggporteføljen. Målet er et samlet, årlig energiresultat på 15.3 GWh som tilsvarer strømbruken til hele 1000 boenheter i Oslo. Støtten fra Enova på 6,9 millioner kroner er øremerket tiltak for energireduksjon.

Prosjektet er godt organisert og har bred faglig forankring via selskapets satsing på Grønt lederskap Enøk der de ansvarlige for energiledelse i konsernet kjenner energibruken og utfordringene i de enkelte sentrene.

- God forankring i ledelsen er helt nødvendig for å etablere så store prosjekter og å klare å gjennomføre tiltakene effektivt, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.