Snart klart for Norsk Betongdag

Årets Betongdag er preget av optimisme og tro på miljøvennlige og fremtidsrettede prosjekter.

- Vi ser frem til å kunne formidle ny kunnskap og spenstig innsikt i en hyggelig, sør-vestlandsk ramme, skriver arrangørene i invitasjonen til Norsk Betongdag 2010. Den årlige betongkonferansen arrangeres i år på Clarion Hotell Stavanger 21. og 22. oktober.

”En reise i harmoni med det ytre landskap og ens eget indre” og ”Postkortveiene” er beskrivelser av satsingen på Nasjonale turistveier. Prosjektet forener natur, kulturuttrykk og arkitektur på en måte som har vakt oppsikt langt utover landets grenser. Og både penger, priser og lovord har formelig haglet over Statens Vegvesen siden de i 2005 startet byggingen av Nasjonale turistveger. Seks strekninger er til nå godkjent som Nasjonale turistveger: Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen, Hardanger, Helgelandskysten nord, Lofoten og Rondane. Den neste er Geiranger - Trollstigen, der planen er godkjennelse i 2012, og i årene frem til fullføring i 2016 er det planlagt en rekke nye anlegg. Per Ritzler fra Statens Vegvesen forteller mer.

Osmund Ueland kommer til Norsk Betongdag til å presentere prosjektet, Science Center Østfold). Ueland er styreleder og ressursperson for Science Center Østfold, og har viktig for å få realisert prosjektet. Foruten å bli et tilbud for barn og unge innen teknologi og naturvitenskap, har Science Center Østfold satset på design og miljøvennlige løsninger. Bygget består av en stor andel betong og eksponerte betongflater, og betongen er utført som et pilotprosjekt med Norcems nye lavkarbonsement. Bygget utføres med passivhus standard og blir et av Norges mest energieffektive bygg.

Hørt om marl ? Ikke det ? Du er neppe den eneste. Marl kan imidlertid brukes til så mangt, og erstatter og kompletterer i flere tilfeller sement. Professor dr.ing Harald Justnes forteller mer.

Fra vugge til grav: Offshoreinstallasjonene som fjernes fra Nordsjøen blir fraktet til AFs mottaksanlegg i Vats utenfor Haugesund. Anlegget ligger på samme industriområde hvor en rekke norske oljeplattformer i sin tid ble bygget. Norconsults Trygve Isaksen orienterer.

Vindmøller i betong ? NCC har i hvert fall stor tro på prosjektet, og har utviklet ny teknologi for bygging av av slike energikilder. NCCs egen Don Quijote, utviklingssjef Audun Åland presenterer.

The Box er drømmehuset ditt, hevder elementbransjen, Betongelementforeningens John-Erik Reiersen forteller hvorfor.

Dette er bare noen av postene på det omfattende og interessante programmet for Norsk Betongdag 2010. I tillegg vil du få høre om Hardangerbrua, om vanntette betongkonstruksjoner og om jordskjelv.

På fredag arrangeres det guidet tur i betongbyen Stavanger hvor vi tar en tur innom Stavanger konserthus med sin røde glassbetong, statens hus, vitensenteret og andre flotte betongbygg.

Eget seminar om "Fisk i Betong"

Dagen før Betongdagen skal det holdes et eget ideseminar om "Fisk i Betong" hvor representanter fra havbruksnæringen og byggenæringen/betongnæringen møtes. Formålet er å utvikle 2. generasjons lukkbare oppdrettsanlegg. Vi kommer med en egen sak om dette. Se ellers neste utgave av Byggeindustrien.