Ingen enighet om miljømerking av tømmer

Skogeierne og miljø- og friluftsorganisasjonene brøt tirsdag kveld forhandlingene om nye kriterier for miljømerking av tømmer.

'

– Norsk skognæring har dermed ikke lenger noe miljøsertifikat. Det betyr i praksis at Norge ikke har noen operativ miljølov for skogbruket, sier generalsekretær Rasmus Hansson i miljøorganisasjonen WWF-Norge til NTB.

Kjernen i uenigheten går på planting av gran i løvskogområder på Vestlandet og i Nord-Norge.

To års forhandlinger

Siden 1998 har norsk skogbruk og norske miljøorganisasjoner vært enige om en felles standard kalt Levende Skog for miljømerking av tømmer.

Etter to års forhandlinger om nye kriterier brøt partene forhandlingene tirsdag kveld.

– Dette er den alvorligste miljøtrøkken norsk skogbruk har fått på mange år. Jeg er svært forundret over at norsk skognæring setter seg selv i en situasjon der de mister miljøsertifisering i det internasjonale markedet. Det er jo noe som er svært verdifullt for dem, sier Hansson.

– Altfor strengt

Norsk Skogeierforbund og Norskog mener kravene fra motparten var altfor strenge.

– WWF og Sabima stiller krav om regler for sertifisering av skog som knapt gjør det mulig å tilplante nye arealer med gran på Vestlandet og i Nord-Norge. Dermed vil ikke regjeringens satsing på skog i norsk klimapolitikk kunne realiseres, skriver de i en pressemelding.

Store europeiske forlag og andre markedsaktører krever at tømmeret som brukes i papir og andre produkter skal være miljøsertifisert. Siden 1998 har skogeiere, skogindustri og miljøorganisasjoner sammen stilt seg bak merkeordningen Levende Skog. For å få Levende Skog-sertifikat, må skogeierne leve opp til miljøstandarder som gjelder både hogst, planting og annen skjøtsel av skogen.