Bedre oversikt over strømpriser

Konkurransetilsynet har i dag lansert en forbedret kraftprisoversikt på konkurransetilsynet.no. Den nye oversikten gjør det enklere å sammenligne både priser og betingelser for ulike strømprodukter.

 

Kraftprisoversikten på Konkurransetilsynets internettsider så dagens lys så tidlig som i 1998, og har helt siden starten vært en populær tjeneste blant prisbevisste forbrukere. Oversikten gjør det enklere for forbrukerne å sammenligne kraftpriser og orientere seg i markedet, slik at de lettere kan vurdere om det lønner seg å bytte avtale eller leverandør.

– Det er enkelt å bytte leverandør. Dersom du aldri har byttet kraftleverandør eller kraftavtale, bør du vurdere dette, oppfordrer rådgiver Jan Petter Fedje i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynets kraftprisoversikt besøkes daglig av omkring 2 000 brukere, men sist vinter var besøket ofte over 10 000 brukere per dag. Det høyeste antall brukere i løpet av ett døgn var 18 000.

– Med den store interessen for strømpriser er det viktig å legge til rette for at forbrukerne får så god informasjon som mulig, slik at de kan velge det beste produktet, sier Fedje.

– Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt strømleverandører som krever forskuddsbetaling, altså at forbrukeren betaler for strømmen før den benyttes. På den nye kraftprisoversikten vises det tydelig hvilke produkter som krever forskuddsbetaling. Dermed blir det enklere for forbrukeren å ta et bevisst valg om betalingstidspunkt, sier Fedje.

Her er de viktigste endringene på kraftprisoversikten:

•Det blir enklere for brukerne å sammenligne produkter, ikke bare basert på pris, men også på produktbetingelser (for eksempel forskuddsvis og etterskuddsvis fakturering).

•Det vil ikke lenger være en egen oversikt over landsdekkende leverandører. Brukeren velger sin kommune, og får da oversikt over alle produkter som leveres der.

•Det er blitt enklere for kraftleverandørene å registrere sine produkter i oversikten.

Bytt avtale – spar penger

En prissammenligning Konkurransetilsynet gjorde mellom 2004 og 3. kvartal i 2008, viste at en forbruker med et årlig forbruk på 20 000 kWh i snitt kunne spare 1 300 kroner i året på å bytte fra en av de dominerende leverandørene på standard variabel pris, til en av de fem billigste landsdekkende leverandørene i denne perioden. Den billigste avtalen var hele 3 300 kroner billigere per år enn den dyreste.