Passivhuskompetanse som konkurransefortrinn

Enovas nye støtteprogram til nybygg og rehabilitering av næringsbygg, borettslag og sameier skal øke etterspørselen etter passivhuskompetanse i bygge- og anleggsnæringen.

- Det ligger et enormt potensial for mersalg for de i byggenæringen som kan tilby kundene passivhuskompetanse, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Myndighetenes målsetting er å halvere energibruken innen 2040, og EUs nye bygningsenergidirektiv stiller krav om nesten nullenergibygg i 2020. Spørsmålet er om byggenæringen er klar for endringene.

Passivhus kommer til å bli framtidens bygg, og nå er det mange prosjekter som er på trappene i Norge. Foreløpig er det få i bygg- og anleggsbransjen som har kunnskap og erfaring med passivbygg. Det gjelder både planleggere og prosjekterere, bygg- og anleggsbedrifter, maskineiere og -brukere, byggherrer og eiendomsselskaper. Dette er nybrottsarbeid og de som er med fra starten vil ligge et hestehode foran i konkurransen om byggeprosjekter.

- Vi tror passivhuskompetansen vil bli et konkurransefortrinn veldig snart og de som behersker kravene vil avgjort stille sterkere i konkurransen om jobbene framover, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Passivhus – fra forbilde til allmenn kunnskap
- Hvis vi skal ha passivhus og ambisiøse energieffektive rehabiliteringsprosjekt må vi jobbe med å spre kunnskap. Det er avgjørende å heve kompetansen i byggenæringen på dette området slik at byggene blir gode, robuste og komfortable bygg å bo og arbeide i, påpeker Hauge.

Lavenergiprogrammet har sammen med Enova, BE, Husbanken, SINTEF og flere, satt i gang et arbeide for å kartlegge kunnskapsbehovene ved bygging av passivhus og ambisiøse rehabiliteringsprosjekter.

- Dette er et arbeid som vil danne grunnlaget for en systematisk jobbing med å få utviklet løsninger som skal gjøre det enkelt for byggenæringen å levere disse byggene, sier Hauge.

Nå er det kommet nye støtteprogrammer fra Enova som gjør det enklere å søke om støtte til passivhusprosjekter.

- Jeg vil oppfordre alle i næringen til å benytte seg av den nye støtteordningen. Det er enkelt å søke, støtten er forutsigbar og du får også rådgivning inn i prosjektet. Nå må byggenæringen benytte muligheten. Sier Hauge.

Øker kompetansen på alle nivåer
Byggenæringen satser sterkt på kompetanseheving i bygg- og anleggsbransjen og jobber med et nytt nasjonalt poenggivede og systematisk etterutdanningssystem som skal sørge for at byggbransjen til enhver tid har den nødvendige kompetansen.

- BNL er positiv til Enovas nye støtteprogram mot boligbyggelag og sameier. Det er en flott utvikling med utvidede økonomiske virkemidler som skal motivere til energieffektiviseringstiltak, sier direktør for miljø og energi Rannveig Ravnanger Landet i BNL.

Enova gir mest støtte til passivhusprosjekter
Det nye støtteprogrammet er innrettet for å endre markedet i retning av passivhus som standard i 2020. Prosjekter med rehabilitering av bygg til lavenergibygg eller passivhusnivå gir best uttelling i Enovas nye støtteregime, det gjelder både for rehabilitering og nybygg. En annen viktig endring i støtteprogrammet er at kravet til definerte energitiltak i eksisterende bygg er redusert fra 0,5 GWh til 0,1 GWh. Dette åpner også for å gi støtte til en rekke prosjekter som ikke har hatt noen tilbud før.