NVE sjekket VM-strømmen

På oppdrag fra myndighetene i Sør-Afrika har NVE kartlagt forsyningssikkerheten av elektrisitet i områdene rundt de åtte byene der VM-kampene skal spilles.

Oppdraget kom i stand gjennom institusjonssamarbeidet vi har med Sør-Afrika og fokuserer spesielt på flaskehalser kraftsystemet i området rundt fotballstadionene i vertsbyene. Det er spesielt distribusjonsnettet (22 kV) i hver kommune NVE har sett på.

Normalforsyningen til arenaene blir sikret gjennom ekstra dieselaggregater, men det er stor usikkerhet om det elektriske nettet kan dekke forsyningsbehovet til stadionene dersom aggregatene faller ut. Ved å analysere tilgjengelige data ble det avdekket enkelte flaskehalser i overføringsnettet i de åtte byene. Hovedkonklusjon av analysen er at de største utfordringene for VM 2010 er produksjonskapasiteten i Sør-Afrika, og om myndighetene ved det statlige energiselskapet ESCOM klarer å dekke energibehovet i vinterperioden juni-juli 2010.

Arbeidet ble hemmet fordi det er mangel på dokumentasjon i de forskjellige kommunene, og kvaliteten på data varierte mye. Elektrisitetsforsyningen i de fleste kommunene preges av dårlig planlegging, og studien avdekket mange svakheter ved dokumentasjon, planlegging, tilgjengelighet og kommunikasjon internt i kommunenes drift- og planavdelinger. Dette skyldes både manglende menneskelig resurser og dårlig økonomi i de fleste kommunene. Vi påpekte også nødvendigheten av å etablere et system for rapportering og oppfølging i forhold til myndighetene.