Nye støtteprogrammer for bygg lanseres

Enova lanserer i dag nye støtteprogrammer for energieffektive bygg og utomhusanlegg. Det nye tilbudet er bygd opp slik at ambisjonsnivået påvirker støtteandelen positivt.

- Vi mener alvor i arbeidet med å endre det norske byggmarkedet i retning passivhus, understreker administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova. En annen viktig endring er at kravet til størrelsen på prosjekter med definerte energitiltak i eksisterende bygg er redusert fra 0,5 GWh til 0,1 GWh. Dette åpner for å gi støtte til en rekke prosjekter som ikke har hatt noen tilbud før.

- Prosjekter med rehabilitering av boliger til passivhusstandard gir god uttelling i det nye støtteregimet. Potensialet for rehabiliteringsprosjekter i borettslag og boligsameier er enormt, og vi håper for eksempel at alle borettslag sjekker støtteprogrammet vårt før de rehabiliterer, oppfordrer Nakstad.

- Både FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået (IEA) har slått fast at energieffektivisering gir vesentlige og raske klimagassreduksjoner. Våre nye støtteprogrammer for bygg er et svar på dette, forteller Nakstad. Han legger til at det å øke kunnskapen om passivhus er avgjørende, noe støtteprogrammet også bærer preg av i form av støttemuligheter til forprosjekt og rådgiving.

Støtteprogrammet er tredelt:

1 Forprosjekt nye bygg og omfattende rehabilitering

For å bringe prosjekter i tidlig fase frem til passivhusnivå

2 Investeringsstøtte til nye bygg og omfattende rehabilitering

For både private yrkesbygg og offentlige bygningsmasse, består av tre deler:

1.Investeringsstøtte passivhusnivå

2.Investeringsstøtte lavenerginivå

3.Rådgiving ved bygging av passivhus

3 Investeringsstøtte til eksisterende bygg og utomhusanlegg

For tiltak med resultatmål på over 0,1 GWh eller 100.000 kWh på årsbasis

Krav om 10 prosent energibesparelse