Kaos om energimerkeordningen

Den nye energimerkeordningen som NVE har utformet, gir etter vårt syn helt feile politiske signaler. For dem som satser på passivhus er det lite glede seg over. NVE og Olje- og Energidepartementet synes å ha middelmådige kunnskaper om bygg og boliger i forhold til den kunnskapen som finnes f eks i Kommunaldepartementet.. Er det vanntette skott mellom de ulike departementene og deres enheter?

 

Både Boligprodusentene og Norsk Bioenergiforening protesterte rett før jul kraftig mot myndighetenes forslag til energimerkeordning som førte til en utsettelse av iverksettelsen til 1. juli i år. Nå sender NVE, som har stått for utformingen av energimerkeordningen, ut et nytt forslag til forskriftsendring ut på en tre ukers høring. Her har man valgt å se bort fra bransjesynspunktene som påpekte en rekke uheldige utslag for energimerkeordningen.

– Kommunalministeren har gitt et klart politisk signal om at det skal stimuleres til bygging av passivhus, og at passivhusnivået skal bli teknisk standard innen 2020. Hun har nylig satt ned en komité som skal tilrettlegge for dette, og som skal gi sin innstilling 1. juli i år. Da passer det seg dårlig at kollega olje- og energiministeren via NVE fremmer forslag som fører til at de mest energieffektive passivhusene som attpåtil er mer kostbare for folk å bygge, kan risikere ikke å oppnå toppkarakter i energimerkeordningen, fremholder Jæger til bygg.no.

Vi synes at til flere utspill som kommer om dette, til mer kaos blir det. Vårt råd til de aktuelle statsrådene er at de setter seg ned, tar en kopp kaffe og finner en fornuftig løsning som henger sammen.