Ruglete marked, men udramatisk kronefall

Vi har mer økonomisk turbulens i vente, ifølge First-analytiker Bjørn Roger Wilhelmsen. Men før høsten er Norge «back on track».

 

– Vi kan nok oppleve et «ruglete» aksjemarked de neste dagene og kanskje ukene, men våre makrotall tyder på at vi i løpet av et par måneder vil være tilbake på riktig spor, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities til NTB.

– Vi tror fortsatt på vekst i verdensøkonomien og mener eurofrykten er overdreven.

Vi må tilbake til da finanskrisen startet med Lehman Brothers-konkursen i 2008 for å finne tilsvarende raskt fall i kronekursen som vi har sett de siste to dagene. Kronekursen mot euro har svekket seg fra 7,73 til godt over 8,00. Ved middagstider fredag kostet euroen rundt 8,05 kroner. Oljeprisen nærmet seg 70 dollar fatet og hovedindeksen på Oslo Børs noterte seg torsdag for årets svakeste resultat.

Ingen trygg havn

Det må ses i lys av kraftig fall i oljeprisen og andre råvarer – faktorer som normalt har stor betydning for veksten i norsk økonomi. Faller prisene her, øker risikofrykten hos investorene og motsatt.

– Valutainvestorene globalt selger seg ut av norske kroner for å kvitte seg med risiko. Den norske valutaen er sterkt råvarepåvirket og blir ikke ansett av investorene som en trygg havn for pengene når verden ser veldig usikker ut, aksjeverdiene og råvarepriser faller, sier Wilhelmsen.

Også fredagen startet i rødt på Oslo Børs, men endte til slutt som en etterlengtet opptur. Hovedindeksen steg med 1,55 prosent til 344,20 poeng, men det har likevel vært en tøff uke på Børsen med en nedgang på over 5 prosent.

I tillegg til bekymring over situasjonen i gjeldstyngede europeiske land og utsiktene til lavere vekst enn ventet i EU på grunn av varslede tilstramninger i budsjettene, bidrar misnøye med den amerikanske finansreformen til børsnedgang verden over, ifølge DN.no.

Mot normalt

Wilhelmsen påpeker at ingen av verdiene eller fallene i seg selv er spesielt dramatiske. Kronekursen mot euro ligger rundt det historiske gjennomsnittet, og en oljepris rundt 70 kroner er heller ikke dramatisk lavt. Det som er spesielt er at fallet har skjedd såpass raskt, en tendens vi ikke har sett siden finanskrisen ble utløst høsten 2008.

Wilhelmsen mener imidlertid usikkerheten fallende olje- og råvarepriser har skapt rundt vekstmulighetene i norsk økonomi er forbigående og at man er «back on track» igjen senest etter sommeren. Likevel heller han kaldt vann i blodet til dem som tror norsk eksportnæring kan leve godt på svak krone. Etterspørselen og vekstutsiktene i Europa og verdensøkonomien er fortsatt svake.

– Eksportnæringen vil muligens ikke ha det like tungt som den ville hatt med en sterkere krone, men på grunn av den økonomiske situasjonen ute vil nettoeffekten uansett være negativ for Norge, sier Wilhelmsen.