Luftrommet åpent i nord ingen aske i vente

Flyplassene Andøya, Evenes, Bardufoss og Tromsø åpnet igjen klokka 18 fredag, etter å ha vært stengt på grunn av aske fra Island. Ingen nye askeskyer ventes det nærmeste døgnet.

Flyplassene ble stengt fra klokka 12. Området som fredag var stengt for all ordinær trafikk, var luftrommet over Andøya, Narvik, Bardufoss, Stokmarknes, Evenes og Tromsø, opplyser Avinor.

Fram til midnatt fredag blir luftrommet garantert åpent, og nye kart viser at det ikke er ventet aske det nærmeste døgnet, ifølge Luftfartstilsynet.

Widerøe måtte fram til klokka 15 fredag kansellere alle avganger mellom Bodø og Tromsø, til sammen rundt 50 avganger.

– Dette er vel det meste vi har opplevd siden det sto på som verst, sier selskapets kommunikasjonsdirektør, Richard Kongsteien, til ABC Nyheter.

Luftambulansen i Nord-Norge, både fly og helikopter, har fått godkjenning til å fly i luftrom med lav konsentrasjon av askepartikler, den såkalte sone 2.

– Helse Nord øker beredskapen i forbindelse med de problemene som askeskyen fører til. Kombinert med dårlig vær enkelte steder og fare for flom og usikre forhold på de nordnorske veiene, er situasjonen mer krevende enn i april, sier fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.