Norsk trearkitektur til Kina

Når verdensutstillingen Expo 2010 åpner i dag i Shanghai, viser Norge seg fram med avansert trebruk. Den norske standen er bygd opp rundt 15 ”trær” i limtre.

- Det er spennende å få vise hele verden hvilke muligheter vi har med tre som konstruksjons- og byggemateriale, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Tittelen for den norske utstillingen er «Norway. Powered By Nature». Utstillingen har som mål å vise hvordan naturen kan være en kilde til bedre trivsel i byene gjennom opplevelse, inspirasjon og renere energi.

Norges paviljong er på 3000 kvadratmeter, som består av 15 «trær» som fungerer som bærende struktur. Hvert tre fungerer samtidig som møbel, utstillingsobjekt, lekeplass og informasjonstavle. Paviljongen er tegnet av arkitektfirmaet Helen & Hard. Moelven har produsert og levert ”trærne”.

Arkitektene har ønsket å vise hvordan tre kan brukes til å skape ny arkitektur og innovative urbane konsepter. Hovedkonstruksjonen består hovedsakelig av limtre og kinesisk bambus. Overføring av limtreteknologi og av kunnskap om limtreets muligheter er noe av bakgrunnen for materialvalget. Når verdensutstillingen er over, kan paviljongen tas fra hverandre og settes opp andre steder, samlet eller hver for seg.