Fortsatt stor søkning til høyere utdanning

Årets tall fra Samordna opptak viser at 103 404 søkere ønsker opptak til høyere utdanning.

- Det er omlag like mange som i 2009 da vi opplevde en økning i søkningen på hele 9,7 prosent. Fortsatt er det klart flere kvinner enn menn som søker opptak, 59 mot 41 prosent, men andelen menn har økt noe i 2010, sier statsråd for høyere utdanning og forskning, Tora Aasland. Hun er godt fornøyd med at også 2010-tallene ligger på et høyt nivå:

- I fjor merket vi finanskrisen med uro på arbeidsmarkedet. Nå er forholdene i arbeidsmarkedet bedre. Likevel har vi omtrent like mange søkere i år som i fjor. Det tror jeg skyldes en underliggende trend i befolkningen der flere ønsker å ta høyere utdanning, samtidig som vi ser effekten av større ungdomskull, sier Aasland.

Nedgangen for realfag snudd

Søkningen til realfagsstudier er forholdsvis stabil og viser en liten økning på 2,9 prosent sammenliknet med fjoråret. Tallene viser også en liten økning i søkningen til teknologiske fag. Det er registrert en nedgang til bachelorutdanning, men det er en økning til masterutdanning i teknologi.

Bedre for enkelte distrikter

Årets bilde viser samtidig en økning i søkertallene for noen av høyskolene ute i distriktene. Dette er Tora Aasland tilfreds med:

- Regjeringen ønsker å ta hele landet i bruk. Det er derfor positivt at søkertallene viser stabilt god søkning over hele landet, sier Aasland.

Flere tall:

Søkertall og tall fra tidligere års opptak finnes på SOs statistikksider:

Samordna opptak - søkertall

Tall på utvikling av alderskull (fra SSB):

http://www.samordnaopptak.no/arkiv/statistikk/2006/ssb.xls