Nå løsner det

Det kommer nå stadig flere rapporter om at hjulene er i ferd med å gå fortere i byggenæringen. Stadig flere melder om økt salg og økte ordrereserver. I deler av landet begynner det å bli vanskelig å få entreprenører og håndverkere til oppgaver som skal gjøres omgående. Mange må vente på tur. Det at salget av nye leiligheter synes å gå greit, er selvsagt også en medvirkende årsak til at optimismen igjen stiger.

 

Denne vinteren har vært tøffere enn på mange år. Finanskrisen førte også til mye negativitet i byggenæringen. Fortsatt henger noe igjen, men nordmenn er et optimistisk folkeslag – og når det snur - ja, da snur det fort. Likevel håper vi at man har is i magen – og at man ikke setter i gang prosjekter som ikke er liv laga.

For samfunnet er byggenæringen en meget viktig motor. Når det går bra i byggenæringen, ja, da går det bra for de fleste. Alle lønnsoppgjør er fortsatt ikke i havn, men kommer vi oss gjennom denne våren uten alt for mye støy, så ser det bra ut for 2010. Mange har sagt at for mange bedrifter kunne dette året bli vanskeligere enn 2009. Men for øyeblikket ser det altså ut til å gå bedre enn fryktet.

Fortsatt er det ledig kapasitet i deler av bygge- og anleggsnæringen. Det må være et mål at alle ledige hender snart får noe fornuftig å jobbe med. Det at friske oppgående folk skal gå på trygd, er ikke bare bortkastet, men samfunnsfiendtlig.

Annonseinngangen er et viktig barometer. Vi merker i alle fall en sterk økning i annonsesalget i mediehuset Byggeindustrien.