Bryner seg på flylogistikken

Både SAS og Norwegian har store logistikkproblemer å bryne seg på. Men begge selskaper regner med å ha de nødvendige flyene på de riktige flyplassene torsdag morgen.

Flyselskapenes ruteprogram er onsdag preget av mange kanselleringer. Årsaken er at flyene rett og slett mangler når luftrommet nå etter hvert åpnes og mulighetene for normal lufttrafikk bedres. Flyene har stått parkert her og der siden askeskyene fra Island veltet inn over Skandinavia og Nord-Europa forrige uke.

Oversikten over SAS’ nasjonale og internasjonale rutenett viste onsdag formiddag 312 kansellerte avganger mens 574 ruter var eller ville bli gjennomført – flere med forsinkelser.

Norwegians rutenett viste 122 kansellerte avganger – i Norge, Sverige og Danmark samt internasjonalt mens 234 avganger er eller vil bli gjennomført.

Reposisjonert
Ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i Norge hadde SAS-nettet sist søndag 20 fly på feil sted, og derfor ble en del av de trafikkmulighetene som dukket opp denne dagen i stedet brukt til å reposisjonere flyflåten.

Det førte til at SAS i Norge mandag kunne gjennomføre et tilnærmet normalt flyprogram med over 200 avganger. Tirsdag ble brukt blant annet til å hente hjem passasjerer fra Sør-Europa.

Ifølge Johansen er onsdag noe preget av kanselleringer innenlands, men SAS har valgt å prioritere reisende i Sør-Europa som ennå ikke har kommet seg hjem.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik sier til NTB at selskapet innen ett døgn regner med å ha sine fly plassert på riktig flyplass. Mange fly har vært parkert på Kastrup og Arlanda.

– Vår utfordring i dag er å få varslet våre passasjerer at vi flyr, for det er jo ikke tilfredsstillende å dra av gårde med tomme eller halvfulle maskiner. Vi bruker nettet meget aktivt, også Facebook, sender SMS’er til kundene og ringer dem opp, sier Skånvik.

Vindforholdene
Prognosene om vindforholdene fra vest onsdag tilsier at det vil bli åpent luftrom over hele landet fram til natt til torsdag. Flyforbudssonen onsdag ligger mellom Island og Færøyene. Situasjonen i Norge er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander.

– Men vi er oppmerksom på vulkanaktiviteten på Island, og legger ut nye prognoser jevnlig hvis det blir noen endringer, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Store deler av det danske luftrommet ble åpnet onsdag. Og for første gang på fem dager er hele det britiske luftrommet tilgjengelig for flytrafikk. Europas travleste flyplass Heathrow har i likhet med mange andre store europeiske lufthavner vært stengt siden torsdag i forrige uke. Også finske myndigheter åpnet onsdag sitt luftrom.