Flere tusen kan bli berørt av Røeggen-saken

Flere tusen småsparere vil kunne nyte godt av utfallet hvis Ivar Petter Røeggen vinner over DnB NOR i retten. Han føler seg lurt etter å ha tapt store summer på bankens spareordning.

 

Tirsdag starter rettssaken mellom Ivar Petter Røeggen og Norges største bank, DnB NOR. Han tapte rundt 250.000 kroner etter å ha satt 500.000 kroner inn i to såkalte strukturerte spareprodukter. Nå går han til Oslo tingrett for å få erstatning fordi han føler banken lurte ham til å gå inn i en ordning bare banken kunne tjene på.

Oppstartsfinansieringen ble gitt av banken i form av et lån som hadde høyere rente enn den Røeggen fikk på innskuddet.

– Banken solgte dette produktet som trygg sparing og gikk tilsynelatende inn som garantist. Men dette var i realiteten et produkt det ikke var mulig å tjene penger på for den som kjøpte det, sa direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Forbrukerrådet finansierer rettsprosessen fordi saken er prinsipiell viktig og kan få følger for flere tusen private bankkunder.

– Ingen garantier

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR framholder overfor NTB at det aldri ble gitt noen løfter om avkastning på de to spareproduktene Røeggen kjøpte.

– Markedet kollapset rett etter at Røeggen hadde investert og var følgelig ekstremt uheldig med timingen. Aksjemarkedene hadde mange års sammenhengende vekst bak seg da utviklingen snudde, sier Rasmussen.

Flere tusen andre har kjøpt de samme eller tilsvarende spareprodukter fra norske banker. Rundt 1.500 klager er foreløpig stilt i bero hos Bankklagenemnda i påvente av utfallet av Røeggen-saken. På det meste var totalt 154.000 nordmenn inne med til sammen 38 milliarder kroner i slike produkter, ifølge Finanstilsynet. De samlede tapene skal beløpe seg til rundt 14 milliarder kroner.

Banken bundet

Røeggens prosessfullmektig, advokat John Christian Elden, føler seg trygg på at saken vil gå hele veien til Høyesterett før den er rettskraftig avgjort.

– Banken, Bankklagenemnda og underliggende domstoler vil være bundet av avgjørelsen i Høyesterett. Jeg regner derfor med at det vil bety at de som har klagd til nemnda vil slippe å føre saken sin for retten for å få erstatning hvis utfallet blir i vår favør, sier Elden.

DnB NOR mener Røeggens sak er en enkeltstående tvist om lånefinansieringen av to spareprodukter. Det er ikke gitt at det finnes likheter som er overførbare på de andre sakene som ligger i nemnda, ifølge informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen.

I dag er det forbudt for banker å selge de svært kompliserte spareproduktene til privatkunder.