Mesta glad for Dovre-rapport

- Funnene i rapporten stemmer godt overens med hvordan vi i Mesta Drift opplever situasjonen, sier adm. direktør Ingrid Tjøsvold i Mesta Drift.

Hun er glad for at rapporten konkluderer med at kvaliteten på veidriften har økt etter konkurranseutsettingen.

- På ett viktig punkt er jeg uenig med Dovre Group og det gjelder konkurransesituasjonen. I et anbudsmarked er ikke antallet konkurrenter så avgjørende for konkurransen. Vi opplever konkurransen som meget tøff, med lave marginer og presset lønnsomhet, Tjøsvold.

Dovre Group har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet foretatt en evaluering av konkurranseutsettingen av Statens vegvesens funksjonskontrakter i perioden 2003 -2009. Rapporten ble i dag overlevert samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Hovedkonklusjonen er positiv og rapporten slår fast at funksjonskontraktene er en godt egnet form for å drifte det statlige og fylkeskommunale veinettet. Rapporten slår videre fast at kvaliteten på driften er bedret etter konkurranseutsettingen. Dette er et viktig funn og står i kontrast til Riksrevisjonens rapport.

Når det gjelder kostnadsøkningen som har funnet sted de siste årene, forklarer Dovre Group denne med økt arbeidsomfang i kontraktene og at entreprenørene priset seg for lavt de første årene etter at konkurranseutsettingen startet i 2003. For å oppnå effektivitetsgevinster foreslås det nå å øke størrelsene på funksjonskontraktene.

Videre peker rapporten på at det er rom for å forbedre og forenkle kontraktene, og anbefaler et samarbeid om dette mellom Statens vegvesen og bransjen. Dovre Group mener at konkurransesituasjonen ikke er tilfredsstillende ut i fra antallet tilbydere.