Kristine Hirsti

Omkom i snøskredet i Troms

30 år gamle Endre Medhaug fra Stavanger mistet livet etter at han ble tatt av et snøskred på Kvaløya i Troms torsdag kveld. Kona, Birgitte Medhaug (25), er livstruende skadd.

Flest skredulykker i pent vær

De fleste alvorlige skredulykkene skjer ikke når skredfaren er størst, men når den er moderat.

Det henger sammen med at været gjerne er dårlig når risikoen er på det høyeste, opplyser Norges geotekniske institutt (NGI) til NRK.

Når været er pent, er skredfaren gjerne lavere. Men det er nettopp da forholdene er fine for skiturer.

– De fleste som mister livet i snøskred gjør det når det er relativt ustabilt, og når det er godt vær og innbydende skiforhold, sier skredekspert Kjetil Brattelien ved NGI.

Skredfaren inndeles i en skala som går fra 1 (liten skredfare) til 5 (ekstrem skredfare). De fleste ulykker skjer når skredfaren ligger på 2 eller 3.

– Ved skredfare 4 og 5 er det ustabile forhold og det er dårlig vær. Det går mange skred, og det er opplagt at det er farlig. De fleste holder seg derfor unna i slike situasjoner, sier Brattelien.

Tilstanden hennes betegnes som kritisk og ustabil fredag.

– De to hadde falt et stykke nedover og hadde pådratt seg fallskader da de ble funnet livløse under snøen, opplyste leder for akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Mads Gilbert på en pressekonferanse ved midnatt fredag.

Kvinnen er livstruende skadd og behandles på intensivavdelingen. Tilstanden hennes er kritisk og ustabil, opplyser pressevakt Tor Øydvin ved UNN til NTB fredag formiddag.

Meldingen om skredet på Durmålstinden på Kvaløya kom inn klokken 20.05, og de to ble funnet en time senere i nærheten av hverandre.

Øyenvitner

Skredet gikk i nærheten av en bilvei, og det var flere øyenvitner til raset. Minst én person så de to skiløperne bli tatt av snømassene. De to skal ha kjørt utenfor oppmerkede løyper, ifølge NRK.

Politiet sendte hundepatruljer for å søke i området. I tillegg ble helikopter satt inn i letingen. Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske redningshunder og Alpin redningsgruppe deltok i aksjonen, skriver Nordlys.

Gilbert deltok selv på redningsaksjonen. Både han og politiet berømmer tre øyenvitner på rasstedet for innsatsen.

– Ikke et sekund i denne aksjonen gikk til spille, og dette skyldes disse tre unge menneskene. De varslet på helt rett måte og gikk selv inn i området. Vi er veldig imponert over deres innsats. De har vært heltemodige, sa Gilbert på pressekonferansen.

Populært turmål

Søket i området ble innstilt etter at de to skiløperne ble funnet. Ingen andre er meldt savnet, og det var for stor risiko for mannskapene å fortsette å oppholde seg i rasområdet.

Durmålstinden er et av flere populære skifjell på Kvaløya, men har flere rasutsatte heng.