LO vil ikke kreve likelønnspott

LO vil ikke kreve likelønnspott ved årets lønnsoppgjør, men vil prioritere å heve kvinners lønn, ifølge DN.

NHO: Alt til rette for et moderat lønnsoppgjør

NHO mener at alt ligger til rette for et moderat lønnsoppgjør til våren. Kravene til LO kom ikke veldig overraskende på den største arbeidsgiverorganisasjonen.

– Vi har forberedt oss på forbundsvise oppgjør, slår administrerende direktør John G. Bernander fast overfor NTB.

Han har merket seg at LO-leder Roar Flåthen la vekt på den vanskelige økonomiske situasjonen konkurranseutsatt industri befinner seg i, og han regner med at dette vil veie tungt når kronekravene vurderes.

– Vi regner også med at LO tar innover seg overhenget fra i fjor og den lave prognosen for prisvekst. Mange opprettholder kjøpekraften fra i fjor, selv før forhandlingene starter, sier Bernander.

Likelønnsløft i privat sektor mener NHO-sjefen bør komme innenfor rammene for lønnsoppgjøret, og at det vil bli gjenstand for drøfting mellom partene i de ulike sektorene.

– Likelønnsmidler må vurderes mot den økonomiske situasjonen bedriftene befinner seg i, sier Bernander.

I tillegg ønsker LO å sikre medlemmenes kjøpekraft ved å kreve ekstra tillegg til lavtlønte. Ifølge Dagens Næringsliv er dette hovedkravene som LO-sekretariatet foreslår for LOs representantskap.

LOs representantskap skal tirsdag vedta hovedlinjene for årets tariffoppgjør.

– Likelønnspotten er i praksis vanskelig å gjennomføre. Vi må være opptatt av lavtlønte, men også av kvinner med høyere utdanning som ikke får uttelling for det, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK.

Kjønnsdelt arbeidsliv og ufrivillig deltid for mange kvinner er et omfattende problem som det krever bredere løsninger for å rette opp, mener han.

Fagforbund utenfor LO har lenge kjempet for å få til en likelønnspott. Særlig har Unio ønsket å prioritere dette i lønnsoppgjøret. Likelønnskommisjonen anbefalte i sin tid en pott på 3 milliarder kroner for å løfte kvinnegrupper i offentlig sektor.

LO vil legge opp til forskjellige løsninger i de ulike tariffområdene, med egen formulering for offentlig sektor, ifølge Dagens Næringsliv.