Et gjennombrudd

Det at det legges frem en egen Stortingsmelding som samlet ser på byggenæringen er en stor hendelse. Dette er noe byggenæringens organisasjoner har jobbet for i mange år. Vi tror at denne meldingen også vil bidra til at byggenæringen blir en langt viktigere medspiller for staten i arbeidet med energieffektivisering og reduksjon av CO2-utslipp.

 

Vi slutter oss helt og fullt til det kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete sier om at vi trenger en helhetlig gjennomgang av virkemidler, tiltak og erfaringer for å utvikle en fremtidsrettet politikk for byggenæringen. Det at energieffektivitet, kvalitet og universell utforming blir løftet frem synes vi er svært positivt.

Vi har aldri forstått hvorfor vi ikke har fått en slik stortingsmelding lenge før. Men dessverre har politikerne hatt store problemer med å forstå hvor viktig byggenæringen er for landet. Vi mener at den er den viktigste. Hadde det ikke vært for byggenæringen ville vi fortsatt ha bodd i fjellhuler.

Vi er også glad for at man denne gang også fokuserer på den eksisterende bygningsmassen. Det er tross alt der problemene og utfordringene ligger. Nye bygg utgjør bare 1 – 2 prosent av den bygningsmassen som vi allerede har – og skal vi ta de store grepene må vi gjøre noe med de bygg som allerede er bygget og som vil stå der i generasjoner fremover.

Skal statsrådens ambisjon om å halvere energibruken innen 30 år – ja, da må man ta fatt på den gamle bygningsmassen. Norske bygg bruker 80 tWh i året. I 2040 skal det ned til 40 tWh.

I meldingen skal man se på den rollen Statens bygningstekniske etat skal ha. I tillegg legger man vekt på de erfaringer man har høstet i Byggekostprogrammet gjennom fem år. I dag har for øvrig Byggekostprogrammet en stor samling på Radisson Blu Plaza hotell. Der blir nok det et viktig tema. Det blir det også på Byggedagene 10. og 11. mars på samme sted.

Vi vil også berømme BNL som har gjort en kjempejobb i denne saken. Dette viser hvor viktig det er å løfte i flokk i denne store mangslugne næringen. Snakker man med en kraftig stemme blir man hørt.