Tekna vil ha åpenhet om studienekt

Akademiker-foreningen Tekna er bekymret over at norske myndigheter har nektet studenter fra Nord-Korea og Iran å studere i Norge.

– Det er klart det er fryktelig ubehagelig at Norge nå plutselig viser seg fra en slik side som er nokså uventet for oss alle, sier president Marianne Harg i Tekna til NRK.

Tekna krever nå full åpenhet om hvilke retningslinjer norske myndigheter forholder seg til.

– Vi synes det er bekymringsfullt fordi vi ikke får en ordentlig forklaring på hva som egentlig skjer. Vi lurer på om de har noe på disse menneskene eller om det bare er en generell frykt, sier Harg.

– Jeg er bekymret for om UD har kompetanse til å gå inn i studiene å vurdere dette. I de fleste fag kan man lære noe som kan ble misbrukt, fortsetter hun.

I begge sakene har Norges forpliktelser i forhold til FNs sikkerhetsråds resolusjoner om å hindre kunnskapsformidling til disse landene blitt brukt som argument.

– Vi trenger ordentlige retningslinjer fra UD, som må opp på bordet og bli synlig for alle. Dette er helt lovlige studier med studenter som kommer hit på helt legale premisser. Da kan man ikke bare komme inn å ta dem ut av studiet, sier Harg.