Kongen markerer Bergensbanens første 100 år

Et år med jubileumsfeiring for Bergensbanen avsluttes fredag 20. november med en festforestilling i Grieghallen i Bergen.

Dit kommer kong Harald og rundt 1.000 ansatte og pensjonister på Bergensbanen for å markere banens 100-års jubileum.

Den offisielle åpningsdagen var 27. november 1909. Da reiste kong Haakon fra Oslo med den nylig fullførte Bergensbanen og foretok åpningen på Voss. Av praktiske årsaker er jubileumsmarkeringen med dagens konge forskjøvet en uke.

Vi har markert jubileet gjennom hele året med mange forskjellige arrangementer, sier informasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket Region Vest.

Han viser til at det er laget et magasin om Bergensbanen til utdeling blant passasjerene, det er holdt konsert, filmframvisning og åpen stasjon i Bergen. I sommer ble det kjørt jubileumstog med damplokomotiv på Bergensbanen, og på stasjonene ble jubileet markert.

Det var et voldsomt oppmøte over alt. Kommunene langs banen hadde virkelig lagt seg i selen, det var imponerende hva de hadde fått til.

Det som er gjort hittil, har i stor grad gått mot publikum. Ved arrangementet i Grieghallen er det våre egne vi vil gjøre stas på, sier Hjertaas.