Lanserer oppblåsbart bilbelte

Ford lanserer nå verdens første oppblåsbare bilbelte, der et tradisjonelt bilbelte kombineres med kollisjonsputeteknologi for å gi økt beskyttelse til dem som sitter i baksete ved en kollisjon.

Det avanserte nye systemet er konstruert for å redusere skader på hode, nakke og bryst. Disse skadene er mer vanlige på dem som sitter bak på grunn av mangelen på tradisjonelle kollisjonsputer, og i baksetet sitter gjerne barn og eldre.

Ford vil lansere de nye bilbeltene på neste generasjon Ford Explorer i Nord-Amerika, men vil etter hvert tilby nyheten på sine globale bilserier, også dem som skal selges i Europa.

Utviklingen innen konstruksjons- og styringsmetodene for kollisjonsputer og setebelter har gjort det mulig å utvikle et belte som blåses opp over brukerens overkropp og skuldre i løpet av 40 millisekunder ved et sammenstøt.

I utgangspunktet er beltet å sammenligne med et vanlig bilbelte, som er kompatibelt med barneseter og sitteputer. I Fords forskning sa over 90 prosent av dem som testet beltet at det var mer komfortabelt fordi det oppleves som mykere og mer polstret.

Setebeltene fylles litt før bilens kollisjonsputer løses ut. Fyllingen tar den tiden som en bil i motorveihastighet bruker på å tilbakelegge en meter. Det oppblåsbare beltet fordeler kollisjonsenergien over et fem ganger så stort område av passasjerens overkropp enn et tradisjonelt belte samtidig som det gir økt støtte til hode og nakke.