Ingen boligboom

– Vi opplever ingen boligboom, sier Boligprodusentene med klar adresse til sentralbanksjef Svein Gjedrem om ikke å sette opp styringsrenten onsdag.

Bakgrunnen for utspillet er at bransjeorganisasjonen nå presenterer sin boligstatistikk for tredje kvartal. Denne viser fortsatt lave igangsettingstall for nye boliger og syltynn ordrereserve, men salget gleder.

 – Situasjonen er nå langt bedre enn den var på slutten av fjoråret. Vi har ikke lenger røde markedstall. Særlig salget er oppløftende, men igangsettingen henger fortsatt etter, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som samarbeider med Prognosesenteret om boligstatistikken.

 Selv om igangsettingstallene for nye boliger viser en fremgang på 27 prosent fra forrige kvartal, er nivået fortsatt lavt. Det er bare to kvartaler som er svakere siden målingene ble startet i 1999.

 Dette betyr at det går mot nok et år med lav boligbygging. Etter årets tre første kvartaler er det igangsatt nærmere 10.400 boliger. For at Boligprodusentenes prognose om boligbygging på 18.000 enheter skal oppnås må det igangsettes godt over 7.000 nye boliger i siste kvartal. Det vil i så fall være på nivå med de gode årene i 2007 og 2008.

 – Det blir spennende å se om vi klarer det. Vi håper og tror, og står fast på at det fortsatt er mulig. Det blir eksempelvis fort store tall av det hvis vi får i gang noen prosjekter, kommenterer en optimistisk Jæger som imidlertid opplyser at det ender med rekordlave 15.000 enheter hvis igangsettingstakten fra tredje kvartal holder seg.

 Det er Oslo-området og Midt Norge som særlig skiller seg negativt ut med igangsettingsnedgang på henholdsvis 41 og 43,5 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Kun innlandet og Nord-Norge er på plussiden, men tallene er lave med henholdsvis en og vel to prosent. Snittet for landet er ned 22 prosent.

 Hvis igangsettingen i august og september sammenlignes med befolkningsandelen fordelt fylkesvis, er det Oslo som skiller seg ekstremt negativt ut. Her er igangsettingsandelen på kun tre prosent, mens byen har 12 prosent av landets befolkning. Motsatt er situasjonen i Rogaland som står for nærmere 14 prosent av igangsettingen, mens fylket kun har nærmere ni prosent av befolkningen.

 Mest hyggelig i Boligprodusentenes boligstatistikk er salgsutviklingen. Salget sammenlignet med samme kvartal i fjor er opp vel 46 prosent. Etter årets tre første kvartaler viser salget en fremgang på vel 19 prosent, mens salget økte med nærmere ni prosent sammenlignet med forrige kvartal.

 – Salget ligger nå på et nivå som vi hadde da målingene startet i 1999. Dette er et brukbart nivå som vi er fornøyd med, uttaler Jæger.

 Den høye andelen eneboliger og lave andelen leiligheter som var boligmixen under finanskrisen, er nå i ferd med å endre seg. Mens andelen igangsatte eneboliger var så høy som 61 prosent i tredje kvartal, er andelen salg av eneboliger 43 prosent. Tilsvarende utjevning er det for leiligheter som hadde en andel på igangsetting på kun 24 prosent, mens salgsandelen nå er kommet opp i 37 prosent. For småhus er situasjonen stabil med igangsettingsandel på 16 prosent og salgsandel på 20 prosent.

 Ordrereserven viser lav vekst på 4,4 prosent sammenlignet med både foregående kvartal og samme tid i fjor. Nivået ligger fortatt under indeks 100 fra målingenes start i 1999 sammen med de siste fem krisekvartalene.

 – Det gode salget gir ikke særlig vekst i ordrereserven til tross for at igangsettingstallene er lave. Det betyr at det selges mye av de boligene som er produsert. Dette er isolert sett positivt, men det er viktig nå å få i gang noen nye prosjekter også, sier Jæger.