Rekordsterk krone rammer næringslivet

- Regjeringen bruker for mange oljemilliarder på statsbudsjettet, noe som gjør den norske kronen farlig sterk, sier NHO-sjef John G. Bernander.

- Nå ligger kronekursen rett under en historisk toppnotering og en fortsatt styrking vil tappe norsk næringsliv for viktig konkurransekraft. Det er bedriftene som konkurrerer med utlandet som er hardest rammet av krisen og som også taper mest på et ekspansivt statsbudsjett, sier John G. Bernander, administrerende direktør i NHO.

- Regjeringen sier selv i Soria Moria II-erklæringen at for å opprettholde og styrke velferden er det nødvendig med en sterk konkurranseutsatt sektor. I 2008 kostet det 41 prosent mer å produsere varer og tjenester i Norge i forhold til andre vestlige land. Dette har fortsatt i feil retning og stadig sterkere krone gjør at vårt kostnadsnivå nå er hele 46 prosent høyere. Dette budsjettet legger et press på Norges Bank til å øke renten unødig mye.

- Det er også negativt at regjeringen ikke viderefører viktige krisetiltak for næringslivet som økte avskrivningssatser, sier Bernander.