BNL på rett vei

Representantskapet i Byggenæringens landsforening (BNL) skrev litt historie på møtet fredag. Det ble enstemmig vedtatt å rydde opp i det som etter vårt syn har vært en uryddig organisasjonsstruktur. Hittil har det vært et styre på 21 representanter i organisasjonen. Nå blir det 8 medlemmer. Man velger å opprettholde et mindre representantskap. I tillegg opprettes en generalforsamling på 50 medlemmer. Det er en halvering av dagens representantskap.

Etter vårt syn burde man holdt seg til et styre og en generalforsamling. Men vi vet at den omlegging som nå har funnet sted har vært lang og vanskelig – og BNL var vel ikke moden for å ta skrittet fullt ut. Men det bør skje om få år. Ellers skal den arbeidsgruppen som har arbeidet med dette, ha honnør. Det skal også styre og ikke minst den nye administrerende direktøren, Ketil Lyng.

At det var på tide å gjøre denne endringen, er opplagt. Det har vært til dels vanskelig å få samle alle 100 representantskapsmedlemmene. Denne gang møtte 53 av 100. I tillegg ble det lagt frem 35 fullmakter. Hele ordningen med fullmakter blir nå avviklet.

Det blir en overgangsperiode i 2010 før den nye organisasjonsmodellen er på plass.

Ellers går BNL med underskudd – og det ble også lagt frem et budsjett med underskudd. Dette burde være unødvendig. Medlemmene burde selvsagt ha stilt så mye midler til disposisjon som man trengte. På den andre siden ble flyttingen til det nye hovedkontoret til NHO langt dyrere enn beregnet – og det samme blir de årlige leieutgifter. Vi har sagt det før – og vi gjentar det nå. Målet må være å lage Byggenæringens Hus hvor alle berørte organisasjoner og selskaper får plass.

Det er også viktig å spisse BNL ytterligere – og etter vårt syn bør det skje fortsatt avklaringer om hva som er BNLs ansvar og hva som er bransjeforeningens ansvar. På sikt ser vi for oss en helt annen modell hvor bransjene finner sin naturlig plass i et integrert og slagkraftig BNL. Dette må da være en organisasjon hvor alle drar i samme retning. Dette vil også være en langt billigere modell enn dagens system. Mange av bransjeforeningene er kostbare i drift og det er vel et tidsspørsmål før enkelte medlemmer stiller spørsmål til disse kostnadene.