Håper på energirevolusjon

Det internasjonale energibyrået (IEA) slår fast at det fortsatt er mulig å redde verden fra de mest dramatiske klimaendringene.

Men prisen blir høy, nærmere 60 billioner kroner over de neste 20 årene.

– Vi trenger en energirevolusjon og en miljørevolusjon. Vi kan få det til, det er mulig, understreker IEA-leder Nobuo Tanaka.

Han presenterte beregningene av klimakostnadene i Bangkok denne uken, hvor delegater fra hele verden er samlet i et forsøk på å skape bevegelse i de internasjonale klimaforhandlingene.

– Budskapet er enkelt og tydelig: Hvis verden fortsetter med dagens energi- og klimapolitikk, vil konsekvensene av klimaendringene bli alvorlige, sa Tanaka til nyhetsbyrået AP.

Han mener de 60 billionene – 60.000.000.000.000 kroner – vil være tilstrekkelig til å hindre at den gjennomsnittlige temperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader.

Blir det varmere enn det, er risikoen stor for at verden vil oppleve tørke, flom, havnivåstigning og utryddelse av arter i et dramatisk omfang. I tillegg advarer forskere om faren for såkalte vippepunkter, som kan utløse naturlige prosesser som i betydelig grad forsterker den menneskeskapte globale oppvarmingen.