Våteste september på over 100 år

Søkkvåte nordlendinger ser lengselsfullt fram mot helgen. Det er lovet oppholdsvær.

Oppholdsvær har det ikke vært mye av i september måned. Årets september har vært den våteste i manns minne, både i Nord-Trøndelag, Nordland og et godt stykke inn i Troms.

Ufattelige rekorder

Værstatistiker Bernt Lie forteller til NTB at det ikke har vært våtere i denne delen av landet på 102 år. Det er satt lokale nedbørsrekorder en rekke steder, men ingen ting slår Brattland i Lurøy kommune.

Der falt det i løpet av september 834,7 millimeter nedbør. Aldri tidligere er det registrert så mye nedbør noe sted i Nordland i september.

– Det er godt over årsnormalen for nedbør i Oslo (763 mm.), for å sette det litt i perspektiv, sier Bernt Lie til NTB.

Et annet bilde

Samtidig som Nord-Norge har blitt renvasket av den ene skyllebøtta etter den andre, har mesteparten av Sør-Norge hatt det stikk motsatte bildet.

– Oslo-området har hatt den femte varmeste september noensinne, og den tørreste septembermåneden på 16 år, forteller Bernt Lie.

Landets høyeste temperatur denne måneden kan Sunndalsøra notere seg for, med 24,7 grader den 1. september. I Oslo-området var det over 20 grader, som kvalifiserer som en nordisk sommerdag, så sent som 26. september. Inne på Finnmarksvidda ble det noen få dager tidligere målt minus 7,3 grader.

Nå bedrer det seg

Skal man feste lit til prognosene fra Meteorologisk institutt kan nordlendingene henge bort regntøy og redningsvester en liten stund nå. Over hele landet kommer det nemlig noen dager med opphold, til dels sol og slett ikke så ille temperaturer. Vi skal bare gjennom noen snøbyger først.

– Ja, det er slik at natt til lørdag kommer et lavtrykk inn over Sør-Norge. Det gir en del nedbør, som kommer som snø over 400-500 meter, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen til NTB.

Lavtrykket vil også merkes nord på Vestlandet og til dels inn i trøndelagsfylkene.

Det letner

Lavtrykket har også andre ting i sekken, blant annet en kuling som til og med kan bli til storm langs kysten i vest. Etter hvert går nedbøren over til byger og til slutt opphold, men i høyden blir snøen liggende, så dekkskifte er ingen dårlig plan for den kommende helgen.

Søndag letner været betydelig. Det blir oppholdsvær i stort sett hele landet, og mange steder får også opphold allerede ut på dagen lørdag.

Neste uke begynner omtrent som søndag slutter, med «forholdsvis bra» vær. Det gjelder mesteparten av landet mandag og tirsdag, men så kommer det inn andre værtyper både i nord og sør.