Stockman-data stjålet fra Multiconsult

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet etter at en tyv i august stjal flere PC-er med data om Stockman-utbyggingen fra Multiconsult. Tyven ankom på skuter.

– Vi er forundret over hvor fort det gikk. Det er svært profesjonelt utført. Dagen etter forsøkte vi selv å åpne døren med et brekkjern, men det klarte vi ikke. Tyven må ha brukt et eller annet verktøy, sier Tore Gunnar Karlsen, ansvarlig for sikkerhet hos Multiconsult, til Teknisk Ukeblad.

PST varslet

På få minutter fikk tyven, iført hjelm, 12. august med seg flere bærbare PC-er som blant annet inneholdt data om Stockman-utbyggingen. Tyven gikk rett forbi Multiconsults IT-avdeling, der det er mange PC-er, og tok seg inn på en avdeling der flertallet av de ansatte jobber med Stockman-utbyggingen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet etter innbruddet, til tross for at innbrudd i private bedrifter og industrispionasje i utgangspunktet ikke er en sak for PST.

– Men det kommer litt an på hvem som står bak industrispionasjen. Hvis det er statlige aktører som står bak, blir det raskt en PST-sak, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i PST.

– Ikke spionasje

Administrerende direktør Håkon Sannum i Multiconsult sier han ikke tror det dreier seg om spionasje og kan ikke se hvorfor noen skulle være interessert i oppdragene selskapet har i tilknytning til Stockman. Multiconsult står ansvarlig overfor StatoilHydro, som sier de ikke har valgt å foreta seg noe etter å ha fått vite hvilke filer som ble stjålet.

I en rapport fra 2009 skriver PST at det er høy aktivitet av utenlandske etterretningsagenter i Norge, og at det særlig er stor interesse for informasjon om olje-og gassvirksomheten.

Stockman er et omfattende gassfelt som skal bygges ut i den russiske delen av Barentshavet, øst for Murmansk, og StatoilHydro er en av utbyggerne.