Krever grundig kvalitetssikring av EM-tallene

Idrettspresident Tove Paule er helt klar på at de tallene fotballforbundet presenterer for sin EM-søknad må kvalitetssikres på samme måte som Tromsø 2018 var gjenstand for.

- Jeg har ikke lest søknaden ennå, men en forutsetning vi i idrettsforbundet vil stille, er at søknaden fotballforbundet har levert kulturdepartementet blir gjenstand for samme vurdering som søknaden til Tromsø 2018, sier Tove Paule til NTB.

Fotballpresident Sondre Kåfjord overleverte det han kalte en dialog om statstilskudd til et eventuelt fotball-EM i Norge og Sverige i 2016 på mellom 6,2 og 6,9 milliarder kroner sist onsdag.

- Jeg har flere ganger etterlyst informasjon om økonomien i dette prosjektet. Foreløpig er jeg bare informert om arenaene og det valget som er gjort. Den saken satte jeg meg veldig godt inn i. Nå skal jeg også sette meg inn i det økonomiske, sier Paule.

Hun er enig i at det er store tall, og hun tror også at det er helt uaktuelt for norsk idrett å bruke fem øre av tippemidlene på dette prosjektet.

- Fotballforbundet har sagt at søknaden kommer til å bli trukket hvis det skal tas penger fra tippemidlene. Jeg stoler på at fotballforbundet holder det løftet, sier idrettspresidenten til NTB.

Til idrettsstyret
- Alle er selvsagt opptatt av økonomien i det hele, og rent personlig må jeg si at jeg ikke hadde trodd det ville bli snakk om så mange milliarder. Av det jeg har sett til nå, er det også en del ting som kommer i tillegg til det som ligger i søknaden, og derfor er det viktig med en kvalitetssikring av tallene på samme uavhengige grunnlag som det Tromsø 2018 var gjenstand for, mener Paule.

- Vi i idrettsstyret må selvsagt vurdere om et fotball-EM kan få noen effekt på andre deler av norsk idrett. Når det gjelder anleggssituasjonen sliter vi med et stort etterslep, og vi har også et idrettspolitisk dokument som ble vedtatt på tinget i 2007, som pålegger oss å jobbe med en finansiering over statsbudsjettet når det gjelder spesielt kostnadskrevende anlegg, forteller idrettspresidenten.

Et eventuelt OL i Tromsø i 2018 ble begravd da søknaden om statsgaranti var kvalitetssikret og det viste seg at utgiftene var dramatisk mye høyere enn søkerkomiteen opererte med. Det skjedde for halvannet år siden.

Stormannsgalskap
Knut Bjørklund, lederen i Troms Idrettskrets, går hardt ut og kaller planene om et fotball-EM i Norge om sju år for stormannsgalskap.

- Det skal bygges fire gigantiske anlegg vi ikke vil ha bruk for i ettertid. Vi har jo full hyre med å fylle opp Ullevaal stadion i dag. Her er det snakk om å bygge en tribunekapasitet vi aldri vil få bruk for. Jeg mener dette har utviklet seg til stormannsgalskap, når man ser de kostnadstallene som nå kommer fram, sier Bjørklund til NRK.

Det er også fra forskjellige hold satt spørsmålstegn ved de tallene fotballforbundet opererer med i søknaden om statstilskudd.

Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, stoler ikke på fotballforbundets publikumsanslag på 1,1 millioner utenlandske fotballturister under mesterskapet.

- Husk at det ikke kom mer enn en halv million mennesker da Portugal hadde EM i 2004. Portugal er det billigste landet i Europa å feriere i, Norge er det dyreste, sier Blindheim til NRK.