Nye husleieregler trer i kraft

Fra tirsdag 1. september 2009 gjelder nye regler i husleieloven. 

- Endringene innebærer at rettigheter og plikter blir tydeligere for både leiere og utleiere, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Lovendringene innebærer blant annet at det blir strengere krav til hva som skal nedfelles i husleieavtalen. Det påligger utleier en informasjonsplikt. Blant annet må utleieren skriftlig opplyse leieren om at en tidsbestemt leieavtale ikke kan sies opp i leietiden. Dersom leieren ikke får denne opplysningen, vil han likevel kunne si opp leieavtalen. Dessuten kan utleieren nå avtale godtgjøring for faktisk forbruk av vann og kloakk som tillegg i leien.

I anledning lovendringene har Kommunal- og regionaldepartementet oppdatert sine informasjonshefter om husleieloven.

- Vi har ryddet opp i lovverket slik at det har blitt tydeligere. Gjennom informasjonsheftene får både utleier og leier en god oversikt over hvilke rettigheter og plikter de har, sier Kleppa.

Lovendringene og den nye forskriften er en oppfølging av Soria Moria-erklæringen, der regjeringen lovet å gjennomgå husleieloven for å sikre at de boligpolitiske målsettingene blir oppfylt.

Informasjonsheftene distribueres via internett på www.husleie.dep.no. Det er også anledning til å bestille eksemplarer ved å kontakte Departementets servicesenter.