Kritiserer Norges Bank

Forskningsleder i Statistisk sentralbyrå kritiserer Norges Bank for manglende empiri for teoriene de styrer etter.

Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrås (SSB) gruppe for makroøkonomi mener sentralbanken i Norge mangler beviser fra virkeligheten for flere av teoriene de styrer etter, skriver E24.

- De kan godt håpe og tro at verden er på en viss måte, men man kan ikke basere politikk på hypoteser uten å ha empirisk støtte for det, slik de later til å gjøre i dag, sier han.

Under onsdagens rentemøte spurte Aftenpostens Sigurd Bjørnestad visesentralbanksjefen om teorien også er underbygd med tallmateriale fra den virkelige verden.

- Det finnes godt belegg for det i vanlig økonomisk teori, offentlig sektor må gå i balanse på lang sikt, svarte visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

- Jeg spurte ikke om det finnes teoretisk støtte for dette, jeg spurte om det var empirisk støtte, sa Bjørnestad.

Visesentralbanksjefen valgte imidlertid å møte oppfølgingsspørsmålet med stillhet.
Bjørnstad i SSB hevder det ikke er første gang at Norges Bank ikke har støtte av empiri for sine teorier, og viser til at banken bruker mye ressurser på å utarbeide teoriene, men helle lite i å finne empirisk støtte.

- Man kan lure på om Norges Bank bare har bestemt seg for at «sånn skal det være», og sier seg fornøyd med det, sier han til E24.