Mesterhus på vei ut av Boligprodusentene

Mestergruppen med markedslederen Mesterhus har meldt seg ut av Boligprodusentene. Forhandlinger i oppsigelsestiden har så langt ikke ført frem.

- Jeg både håper og tror at Mestergruppen vil fortsette som medlem i Boligprodusentene. Vi har samarbeidet godt tidligere, og vi ønsker deres kompetanse både i foreningen og i styret videre fremover. Det er en uttalt målsetting for styret at vi skal ha Mestergruppen inn igjen, sier Bolig Partner-sjef Gunnar Wedvik som er styreleder i Boligprodusentene.

- Vi er nå midt inne i en viktig dialog og prosess, og det er ikke tatt noen avgjørelse. Derfor vil jeg ikke uttale meg om denne saken nå, kommenterer kjededirektør Arve Solheim i Mestergruppen.

Det var før nyttår at Mestergruppen med de profilerte huskjedene Mesterhus og Systemhus, samt prosjekteringsselskapene Tegra Byggprosjektering og Unikus sendte sin oppsigelse til bransjeorganisasjonen Boligprodusentenes Forening. Før utmeldelsen hadde det vært diskusjoner om blant annet kontingenten som Mestergruppen syntes var altfor høy.

Etter det Byggeindustrien kjenner til ga Mestergruppen i sin begrunnelse for utmeldingen uttrykk for at kontingenten, som var i størrelsesorden vel 750.000 kroner, ikke stod i forhold til hva selskapet fikk igjen for medlemskapet. Samtidig ble det signalisert uenighet med bransjeorganisasjonens strategiske veivalg som eksempelvis foreningens nære organisering av og sentrale rolle i implementeringen av Building Smart.

Byggeindustrien er kjent med at ledelsen i Mestergruppen også har reagert på arrogante holdninger som har resultert i beslutninger som er fattet utenfor styret. Dette toppet seg da Lars Myhre ble ansatt som teknisk sjef i Boligprodusentene. Mestergruppen likte ikke at ansettelsen ble foretatt av adm. direktør og daværende styreformann Lars Nilsen uten behandling i styret. Det hører med til historien at Myhre kom fra nettopp Mesterhus og en tid var mye utleid til Boligprodusentene for å delta i prosessen med å utvikle TEK 07.

I tiden som har gått siden oppsigelsen ble sendt, har Boligprodusentene kommet Mestergruppen langt i møte når det gjelder beregning av kontingenten som fører til om lag en halvering som var et krav fra Mestergruppen. Derfor var det andre saker som stod høyere på dagsorden da Boligprodusentene og Mestergruppen hadde et siste avklaringsmøte tirsdag 16. juni.

- På møtet gikk vi inn på grunnlaget for medlemsberegning som vi har svart på før, og her følte vi at de var stort sett fornøyde, forteller styreleder Wedvik.

- Så gikk vi inn på den strategiske satsningen til Boligprodusentene fremover. Vi diskuterte de utfordringene som bransjen står foran i det kommende året, og vi drøftet veivalg og grensesnitt for hva foreningen skal drive med. Det ble orientert om hvilke prioriteringer styret legger opp til på mellomlang sikt slik at Mestergruppen skal være inneforstått med dette, fremholder Wedvik som opplyser at foreningens strategidokument nå er under bearbeidelse.

- Etter møtet sitter jeg igjen med et positivt inntrykk, sier Wedvik som påpeker at det nå er opptil Mestergruppen å bestemme seg.

Etter det Byggeindustrien erfarer er det ikke avtalt noe nytt møte. Dessuten opplyser Arve Solheim at det antageligvis ikke vil bli tatt noen avgjørelse før sommerferien.

- Vi går snart inn i ferietiden, og da er det erfaringsmessig vanskelig med noen fremdrift i denne type saker, kommenterer han kort.

Det vil i så fall si at Mestergruppen vil være formelt utmeldt av Boligprodusentene i løpet av juli da oppsigelsestiden utløper.

Det er mer prestisjetapet som svir for Boligprodusentene enn tapet av kontingentkroner. Foreningen vil rent generelt få inn lavere kontingent i disse tider med rekordlav byggeaktivitet, og dessuten var det tatt høyde for en reduksjon for Mestergruppen. Dessuten utgjør ikke kontingentpenger i gjennomsnitt mer enn 25-30 prosent av foreningens inntekter.