Fortsetter å stige

Boligprisene steg i gjennomsnitt med 1,2 prosent fra april til mai i år Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund karakteriserer prisutviklingen i mai som overraskende og sterk.

Mai er normalt en rolig måned på boligmarkedet. I fjor falt boligprisene med 1 prosent i mai, og i fem av de åtte årene fra 2001 til i fjor har prisveksten i mai måned fem år vært 0 prosent, ifølge Tveter.

Den prosentvise prisveksten på boliger var i mai i år størst for rekkehus (delte boliger). Prisene på rekkehus steg i gjennomsnitt med 1,6 prosent fra april til mai.

Leiligheter steg med 1 prosent i gjennomsnitt og eneboliger med 1,4 prosent, viser tall fra EFF.

- Tør ikke

Leder Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (NEF) karakteriserer prisveksten i mai som sterk, men legger til at han er usikker på hvordan boligprisene vil utvikle seg videre.

- Vi tør ikke avlyse muligheten for et boligprisfall, men veldig sannsynlig er det ikke at prisene vil falle, sier Dreyer.

Det er utviklingen i arbeidsledigheten som i stor grad vil avgjøre dette, ifølge NEF.

Noe kortere salgstid

Også den tiden det tar å få solgt en bolig, har gått ned - fra 43 dager i gjennomsnitt i april til 40 dager i mai.

I Bergen tar det nå 23 dager å selge en bolig, mot 27 dager i april. I Oslo er salgstiden i samme periode kuttet med en dag til 26 dager. I Tromsø tok det 69 dager å finne en boligkjøper i mai, mot 86 dager i april.

Salget går tregest i Oppland, det ene av tre fylker der salgstiden har gått svakt opp mai. Hedmark og Møre og Romsdal var de to øvrige fylkene der folk i mai måtte vente lenger på å få solgt boligen sin enn de gjorde måneden før.

Lavest fall i Trondheim

Selv om boligprisene i 2009 har utviklet seg gunstigere enn eiendomsmeglerne forventet, finanskrisen tatt i betraktning, ligger gjennomsnittsprisene på boliger fortsatt 1,2 prosent lavere enn i mai i fjor.

Og de ligger 4 prosent lavere enn i toppmåneden august 2007.Ser vi på de store byene, har Trondheim greid seg best med et prosentvis fall i boligprisene fra i fjor til i år på «bare» 1 prosent.Bergen og Tromsø kommer dårligst ut. Der har boligprisene falt 4 prosent i samme periode.

Oslo og Stavanger kommer i en mellomstilling med et fall på 2 prosent i boligprisene fra i fjor til i år.

Gjennomsnittlig fall for hele landet er 1 prosent.