Svakere enn ventet for norsk økonomi

Verken DnB NOR eller Nordea justerer sine rentespådommer, selv om økonomien i Fastlands-Norge har utviklet seg svakere enn ventet det siste halvåret.

For første gang på seks år er nemlig økonomien i Fastlands-Norge i resesjon, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Resesjon betyr at verdien av alt som produseres og skapes (BNP), i dette tilfellet i Fastlands-Norge, har falt i to kvartaler på rad.

Fallet de tre første månedene i år var på 1,0 prosent. Nå viser det seg i tillegg at nedgangen de tre siste månedene i fjor var kraftigere enn hittil anslått.

SSB mener nå at nedgangen siste kvartal i fjor var 0,8 prosent - ikke 0,2 prosent som har vært anslaget hittil.

Fastholder rentebanen
At det gikk verre siste kvartal i fjor enn foreløpige anslag har fortalt oss, tillegges vekt av analytikere.

- Det innebærer at norsk økonomi seilte inn i 2009 med lavere styringsfart enn antatt, sier analytiker Bjørn Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Han karakteriserer tallene fra SSB som samlet svakere enn ventet.- Men vi fastholder likevel vårt anslag fra april om hvilken rentebane Norges Bank kommer til å følge i tiden som kommer. Vi tror den kan falle til 0,75 prosent mot slutten av året, sier Orskaug til NTB.

Den nest største banken i Norge, Nordea, tror ikke sentralbanken vil senke styringsrenten lavere enn 1,25 prosent.

- Vi tror Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng i på sitt rentemøte i juni. Da vil styringsrenten være 1,25 prosent, og lavere tror vi ikke den kommer, sier makroanalytiker Katrine Boye i Nordea til NTB.

Nordeas anslag ligger 0,25 prosentpoeng over sentralbankens rentebane. Boye sier det først og fremst er utviklingen i privat konsum som gjør at Nordea tror rentebunnen vil bli nådd i juni med 1,25 prosent.

- Privatkonsum faller mindre og mindre, og utvikler seg bedre enn Norges Banks anslag, sier Boye

Industrikrise
Investerings- og eksporttallene fra SSB forteller en historie om norsk industri i krise, i likhet med industrien i resten av verden, sier Orskaug.Han venter at norsk industri framover vil slite enda tyngre på grunn av fallende global etterspørsel.

Dette vil gi enda lavere investeringer og ytterligere fall i eksporten. Resultatet vil bli enda høyere ledighet, ifølge Orskaug. Han tror BNP vil falle med 0,8 prosent i år.

Men neste år venter DnB NOR-analytikeren igjen vekst i norsk økonomi. Men veksten vil bli svak og mest drevet av offentlig sektor, ifølge Orskaug.

Forsterket elendighet
Industriproduksjonen falt markert gjennom andre halvår 2008 og forsterket seg i 1. kvartal i år, ifølge SSB.

Investeringene i industrien falt med 28,1 prosent. Men denne sterke nedgangen må ses i lys av det svært høye investeringsnivået de siste to årene - med en topp de tre siste månedene i fjor, bemerker SSB.

Mens det var nedgang i de fleste næringene på fastlandet, gikk det samlede bruttoproduktet for oljevirksomhet og utenriks sjøfart opp. Høy aktivitet i letevirksomhet tilknyttet olje- og gassutvinning forklarer dette.

Tallene viser at olje- og gassproduksjonen de tre første månedene i år var nesten uendret fra siste kvartal i fjor.

Samlet BNP gikk ned med 0,4 prosent fra siste kvartal i fjor til 1. kvartal i år, ifølge SSB.