Mindre etterspørsel etter ingeniører

Nye tall fra NAV viser en markant tilbakegang i etterspørselen etter ingeniører.

 

- Det viser at det fortsatt er behov for ingeniører, men underskuddet er ikke i samme omfang som for ett år siden, sier Trond Markussen, visepresident i NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITO skriver på sine nettsider at det i løpet av mars ble det registrert 25 prosent færre nye ledige stillinger enn i same periode i fjor. Det var nedgang innen alle yrkesgrupper bortsett fra undervisning der det var en økning på tre prosent. Nedgangen var størst innen ingeniør- og IKT-fag med 49 prosent færre nye ledige stillinger.

Trond Markussen tar de nye tallene med ro.

- Vi skal vi ikke lengre tilbake en NITOs siste behovsundersøkelse som ble publisert i januar, så var situasjonen en annen. Den undersøkelsen viste at 54 % av ledere som ansetter ingeniører sa at det var vanskelig eller meget vanskelig å skaffe nødvendig ingeniørkompetanse. For et drøyt år siden så var det stor optimisme og mange la listen høyt i forhold til hva fremtiden ville bringe. Ingeniørmarkedet var relativt "skrapet" og dette bidro antageligvis til mange ledige ingeniørstillinger, sier han
 
- Det er fortsatt behov for ingeniører, men underskuddet er ikke i samme omfang som for ett år siden, fortsetter Markussen.

 Markussen sier at vi samtidig skal være klar over at det er forskjell på ingeniørgruppene, og at det ikke er alle grupper som det er like stor etterspørsel etter.

- Vi opplever at det foregår en del permitteringer og nedbemanninger også i ingeniørmiljø og de som blir arbeidsledige bruker sannsynligvis noe mer tid enn tidligere, før de har kommet seg over i ny jobb. Det kan også være at noen må være villige til å flytte på seg for å finne den rette ingeniørjobben.