Energikutt på 60 prosent

Skanska er et av selskapene bak en global studie som viser at energiforbruket i bygg kan reduseres med 60 prosent til 2050.

Undersøkelsen viser at bygg står for 38 prosent av det globale energiforbruket. Samtidig understreker man at med en samordnet og global satsing kan dette reduseres med 60 prosent.

Dette er konklusjonen i forskningsrapporten "Transforming the Market: Energy Efficiency in Buildings". Rapporten er et resultat av et samarbeid mellom 14 internasjonale selskap, hvorav Skanska er den eneste entreprenøren og eneste nordiske deltageren.

- Bygninger forbruker mer energi under sin levetid enn noen annen sektor, og er dermed en sterkt bidragende faktor til klimaforandringer. Om kke noe blir satt i gang umiddelbart kommer tusentalls nye bygg å settes opp uten hensyn til energieffektivitet, og millioner av inneffektive bygninger kommer fortsatt til å finnes i 2050, sier Skanskas konsernsjef Johan Karlström i en pressemelding.

I studien har man kommet frem til de optimale tiltakene for å få ned energiforbruket i bygg. Resultatet er seks prinsipielle forslag:

  • Skjerpe byggenormer og miljøklassifiseringer for økt gjennomsiktighet.
  • Bruk av subsidier og prisincitament for å stimulere energieffektive investeringer.
  • Oppfordre til integrering av nye designløsninger og innovasjoner.
  • Utvikle og bruke avansert teknikk for å muliggjøre energisparing.
  • Utdanne, ansatte, kunder og leietakere i energisparing
  • Jobbe for å få opp bevisstheten om energibruk blant folk flest

Karlström i Skanska forteller at selskapet nå kommer nå til å se nærmere på hvordan de kan bygge enda mer energieffektive bygg. Han poengterer også at entreprenøren alt har innført noen av forslagene.