Ønsker mer proffe statlige styrerepresentanter

Aker-transaksjonene bør reise en diskusjon om de faglige kunnskapene hos statens styrerepresentanter i næringslivet, mener tidligere «hodejeger» og nåværende kommentator på nettstedet E24, Elin Ørjasæter.

- Regjeringen har et naivt forhold til næringslivsdrift. Det virker som om de tror at man kan sette et menneske i et hvilket som helst aksjeselskapsstyre bare vedkommende har erfaring med å drive ei pølsebu, sier Ørjasæter med henvisning til påstandene om at Kjell Inge Røkke har ført staten bak lyset.

Ørjasæter er svært kritisk til hvordan statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll, har opptrådt i saken.

Innsidereglene
- Kjøll er drivende dyktig på sine områder, men er lite trent i slike problemstillinger som hun har møtt som styrerepresentant i Aker Holding, sier Ørjasæter til NTB.

- Kjøll har sagt at hun at sto på innsidelista i Aker Solutions og derfor ikke kunne varsle Nærings- og handelsdepartementet om transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions. Men hun burde ha bedt Aker Solutions om å få sette sine kontakter i departementet på innsidelisten, og dermed kunne hun ha informert departementet om de børssensitive transaksjonene. Kjøll sa bare at hun var en «innsider» og derfor ikke kunne si noe, sier Ørjasæter.

Deltidsjobb
E24-kommentatoren påpeker også at Kjøll har hatt som deltidsjobb å passe på statens investeringer på 4,8 milliarder kroner i Aker Solutions.

- Kjøll har for mange verv, og det holder ikke å gjøre sitt beste dersom man ikke har nok peiling på det aktuelle forretningsområdet. På den andre siden har hennes klønete opptreden i Aker Holding-styret ikke endret noe ved saken. De svenske eierne i Aker Solutions reagerte jo uten at det fikk følger for transaksjonene, sier Ørjasæter.

Også Høyres næringspolitiske talsmann. Torbjørn Hansen mener Aker-saken bør reise spørsmålet om hvem staten skal ha som styrerepresentanter i aksjeselskaper med statlig eierskap.

Brustad-kritikk
- Når staten investerer i næringslivet, er det viktig at statens styrerepresentanter har god faglig og forretningsmessig innsikt på det aktuelle området. I dette tilfellet har det åpenbart vært en misforståelse hos statens representant når det gjaldt håndteringen av innsideregelverket, sier Hansen til NTB.

- Jeg er også svært kritisk til at staten ved næringsminister Sylvia Brustad stiller seg solidarisk med styrebehandlingen av Aker-transaksjonene. Det er overraskende at Brustad ikke reagerte på oppkjøpene av Aker-selskapene og at hun stiller seg 100 prosent bak måten statens styrerepresentant har håndtert den saken på. Det er et signal om at Brustad er fornøyd med hvordan statens representant har opptrådt, sier Hansen.

Tips til staten
Og det er kanskje et utslag av skjebnens ironi at Brustad et par uker før Aker-saken sprakk, var vert for konferansen «Tid for et mer operativt eierskap?» i Oslo, der hun ba næringslivstopper å komme med tips for hvordan staten som eier bør tenke og operere.

John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim ga Brustad et bastant tilsvar.

- Styremedlemmer må kjenne selskapets virksomhet og være kompetent nok til å stille spørsmål til ledelsen og utfordre den. Det er for eksempel umulig å gjøre en god styrejobb i StatoilHydro uten bakgrunn i olje. Styremedlemmer som ikke har en slik bakgrunn, kan være livsfarlig for selskapet, sa Trøim.