Rekordlave forventninger i næringslivet

Avisen Dagens Næringslivs måling av næringslivets forventninger indikerer et fall i brutto nasjonalprodukt på 2-3 prosent i år.

DNs konjunkturbarometer er basert på en spørreundersøkelse blant 2.000 bedriftsledere og måler forventninger til sysselsetting, lønnsomhet og omsetning de nærmeste 12 månedene.

Undersøkelsen har vært gjennomført hvert kvartal siden fjerde kvartal i 2004. Nå indikerer barometeret større pessimisme enn noen gang, etter et sammenhengende fall gjennom hele fjoråret.

Blant bedrifter med flere enn 100 ansatte melder 46 prosent av bedriftslederne at de regner med færre ansatte de nærmeste 12 månedene. Bare 16 prosent tror de må øke arbeidsstokken, mens resten mener antall ansatte vil holde seg uendret i sin bedrift det kommende året.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener barometeret peker i retning et markert fall i brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge.

- Barometeret tilsier et fall på 2 til 3 prosent, sier han.

Dermed peker DNs forventningsmåling ut en dystrere kurs enn Statistisk sentralbyrå, som har markert seg med de mest pessimistiske prognosebildene, med anslag om et fall i fastlandsøkonomien i år på 1,7 prosent.