Arkitekter ønsket til Nasjonalmuseet

Kulturminister Trond Giske (Ap) regner med bidrag fra både fra norske og utenlandske arkitekter når han endelig har utlyst arkitektkonkurransen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.

Etter en seks år lang prosess med å slå sammen Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Samtidsmuseet kunne Giske mandag endelig invitere til arkitektkonkurranse. Bygningen, med en prislapp på 3,5 milliarder kroner, skal stå ferdig i 2016 og gi Norge et nytt monumentalbygg på linje med operaen.

- Dette er en historisk dag, sa direktør for Nasjonalmuseet, Anders Eckhoff, etter at Giske hadde presentert den brokete historien helt fra 1972 da de første tegningene for et nasjonalt kunstmuseum ble lansert.

Konkurransen er delt i to og i fase én har arkitektene frist til 12. juni i år klokka 12.00 med å levere inn konseptskisser for bygningen som skal føres opp på tomta bak den gamle Vestbanen i Oslo sentrum.

Kulturministeren kan også berolige dem som har ivret for å verne bygningen hvor Nasjonalgalleriet holder hus i dag. Han peker på at bygningen har behov for omfattende vedlikehold, men lover at den også i framtiden vil kunne få en betydning i kunstsammenheng.