Storaksjon mot skattesvindel

Myndighetene intensiverer jakten på skattesnytere som organiserer seg i nettverk og sender falske fakturaer til hverandre. Skatteetaten har hittil avslørt åtte slike bedragerinettverk.

De åtte nettverkene som hittil er avslørt, er opprettet kun med det formålet å produsere falske fakturaer til et hovedselskap som tjener penger, skriver Aftenposten.

Fiktiv fakturering har vært et gjennomgående trekk i flere av de store korrupsjonssakene de siste årene, blant annet vannverkssaken på Romerike og Undervisningsbyggsaken i Oslo.

Skatteetaten har nå oppdaget en ny trend der selskaper kun blir opprettet for å skrive ut falske fakturaer til hverandre.

- Vi har avdekket flere saker der dette organiseres bevisst i nettverk for å kamuflere transaksjonene og gjøre det vanskeligere å følge med, sier Jan-Egil Kristiansen, leder i skattekrimenheten i Skatt Øst.

Nå tror etaten at det kan handle om svindel i hundremillionersklassen, og setter i gang et prosjekt for å avdekke flere slike firmaer. Både Nav, Oslo kemnerkontor og skattekrimavdelingene ved alle landets skatteregioner er med.

- De alvorligste sakene er blitt avdekket gjennom bokettersyn. Ved kontroller av fakturaer, timelister, lønningsregnskap og pengestrømmer avsløres denne formen for fiktiv fakturering, sier Kristiansen.