På bunn i Europa

Gjennom to uker har Aftenposten kjørt en meget avslørende reportasjeserie om norske veier. Den norske veistandarden er på bunn i Europa. I veikvalitet er nå Norge nede på 48. plass i verden. Ser man på kjøretiden man bruker mellom noen store byer, faller Norge totalt gjennom. Det effektive stamveinettet politikerne skryter av er en illusjon. Selv fattige Albania får nå en bedre veistandard enn Norge.

Det er mange års forsømmelser som nå avsløres av avisen. Dette er også helt i tråd med det som er oppfatningen til de aller fleste bilister her til lands. Andelen av veibevilgninger i forhold til brutto nasjonalprodukt er en skandale. Når vi samtidig har en topografi som gjør det dyrt å bygge vei, er det ikke rart at det står så dårlig til. At politikerne fortsatt tør å prioritere veibygging så lavt skjønner ikke vi.

 

Vi er glade for at samferdselsministeren nå åpent vedgår at politikerne har prioritert feil. Nå er det å håpe at hun får sine kolleger i regjeringen med seg slik at 30 års mislykket samferdselspolitikk kan rettes opp. Alle forstår at det ikke kan skje på ett år, men den nye langstidsplanen som nå kommer, må ha et helt annet ambisjonsnivå enn det vi har sett de siste årene.