Forvaltningsplaner for 66 veier sendt på høring

Statens vegvesen har utarbeidet forvaltningsplaner for hver av de 66 veiene som Riksantikvaren i forrige uke varslet fredet.

I planene utdyper vi hva som er hensikten med vernet og hvilke muligheter som finnes for videreutvikling av veiene.

Forvaltingsplanene er nå sendt på høring til berørte kommuner og fylkeskommuner for at de skal gi tilbakemeldinger på sine behov vedrørende disse veiene.

Vern betyr ikke en frysing av dagens situasjon. Det vil fremdeles være mulig å videreutvikle strekninger med hensyn til for eksempel fremtidige krav til trafikkavvikling og sikkerhet. Vernet skal ikke være strengere og ha større utstrekning enn det som er nødvendig for å sikre verneverdiene.

I arbeidet med forvaltningsplanene har det vært kontakt med en rekke kommuner. Deres ønsker er i stor grad imøtekommet og forhåndsklarert med Riksantikvaren og ligger allerede inne i forvaltningsplanene.

Forvaltningsplanene skal være et praktisk hjelpemiddel for å sikre en enhetlig forvaltning, drift og vedlikehold av veiene. I planene er det definert hva som er tillatt, hva som ikke er tillatt og hva slags tiltak det eventuelt må søkes kulturminnevernmyndighetene om, når objektet er fredet. Planene vil med andre ord bidra til en styrt utvikling i møtet mellom bruk og vern for å opprettholde levedyktige lokalsamfunn.

Veiene inngår i Statens vegvesens verneplan Vegvalg - nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner.