Galskap om riksveier

Du må nok snu denne gangen også, Liv Signe Navarsete. Forslaget om at fylkene skal overta 64 prosent av riksveiene her i landet (17 000 km), er uholdbart. Det er allerede et enormt etterslep i vedlikehold. Noen mener at det trengs minst 10 milliarder kroner for å få riksveiene opp på noenlunde standard. Vi mener at det verken er vilje eller evne i fylkeskommunene til å gå inn i en slik reform.

I mange fylker kan det være store indre motsetninger mellom ulike geografiske områder. Det er ikke alltid at sammensetningen av de folkevalgte i fylkestingene gjenspeiler en rimelig balansert fordeling mellom de ulike områdene. Dermed kan et "kunstig" flertall blokkere for investeringer i deler av fylket. Vi er overbevist at det vil skje i veisaker. Vi har nok av eksempler på at det skjer en slik forfordeling.

I Møre og Romsdal har sunnmøringene makta i fylkestinget. Det medførte bla at to rassikringsprosjekter på Sunnmøre ble kjørt opp foran det som kanskje er den av de farligste veistrekninger i landet, nemlig Opdølstranda på Nordmøre. Det var ett eksempel.

Selv i gamle dager (da vi hadde Statens vegvesen slik det var før), kunne vi oppleve en dramatisk endring i veistandarden dersom man kjørte over en fylkesgrense. Skal fylkene overta riksveiene tror vi forskjellene kan bli meget store - og totalt sett vil forfallet på veiene bare øke.