Fengsel for lekkasjer om bankrisepakke

De rød-grønne finanspolitikerne i Stortinget trues med opptil ett års fengsel dersom de lekker om innholdet i den kommende bankkrisepakken.

Hemmeligholdet rundt pakken som regjeringen skal presentere på søndag, er så ekstremt at medlemmene fra Ap, Sp og SV er pålagt dobbelt taushetsplikt, skriver VG.

De som var til stede fra Stortinget, måtte undertegne en såkalt innsiderliste på et møte med finansminister Kristin Halvorsen (SV) for tre dager siden. Slike innsiderlister er aldri før brukt overfor finanspolitikerne i Stortinget, som rutinemessig tar del i regjeringens strengt hemmelige budsjettbehandling.
Ifølge loven om verdipapirhandel kan de som gir ut innsideinformasjon straffes med bøter eller inntil ett års fengsel.

Lagtingspresident Inge Lønning (H) sier at han er forundret over at regjeringen nå innsidelister stortingsrepresentanter for å innskjerpe taushetsplikten:

- Stortingsrepresentanter er bundet av taushetsplikt på andre måter. Men det er mulig at flertallsregjeringen vil være føre var ut fra tidligere erfaringer med hvordan deres stortingsrepresentanter har handlet. Brent barn skyr som kjent ilden, sier Lønning til VG.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er kritisk:

- Det er ingen tvil om at en slik ordning, hvor viktige deler av næringen og det politiske miljøet blir innsidelistet, kan legge begrensninger på den offentlige debatten i viktige saker, sier han.