Energimerking av boliger testes

Trondheim og Elverum skal som pilotkommuner teste ut energimerking av boliger allerede denne vinteren.

 

Etter lange forberedelser ser det nå ut til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) blir klar med sin energimerkeordning som er hjemlet i et EU-direktiv fra 2003. Her pålegges alle huseiere å fremskaffe en energiattest for sin egen bolig. Dermed ligger det an til at det blir lovpålagt med energiattest for alle boliger og leiligheter som skal selges og bygges fra 1. januar 2010.

Ordningen med energimerking av bolighus skal være basert på at boligeierne selv skriver inn de nødvendige tall og fakta for sin bolig på et skjema på NVEs hjemmeside. Deretter skriver man ut et energisertifikat for egen bolig.

Skalaen går fra A til G. Den samme klassifiseringen kjenner folk igjen fra energimerkingen av hvitevarer.

Kommunikasjonsdirektør Hilde Totland Harket i NVE oppfordrer huseiere i pilotkommunene til å melde seg.

- Vi ønsker oss frivillige huseiere av alle mulige typer til pilotprosjektet og ikke bare de som er særlig energibevisste, sier hun til Adresseavisen.

NVE ser for seg at eiendomsmeglere skal kunne bruke energisertifikatene som verktøy eller måleenhet ved boligsalg. Og direktoratet vil foreta stikkprøver på de innmeldte resultatene.

Også kommunenes egen bygningsmasse skal etter hvert energimerkes. Men dette vil først skje når den endelige lovpålagte merkingen av både nærings- og private bygg trår i kraft ventelig ved kommende nyttår.