Indisk storbank satser på Norge

Indias nest største bank, Punjab National Bank (PNB) markerte fredag at den åpner sitt fjerde utenlandske representasjonskontor, av alle steder i Oslo.

Fra før har banken tilsvarende kontorer i Dubai, Shanghai og den tidligere sovjetiske skøytehovedstaden Alma Ata som nå er en viktig handelsby i Kasakhstan. I Hong Kong, Kabul og London har banken filialer, men den internasjonale virksomheten er relativt beskjeden.
Valget av Oslo skyldes den raskt voksende samhandel mellom India og Norge, og norske bedrifters store interesse for det indiske markedet. Til stede under åpningsseremonien på Hotel Plaza i Oslo var da også representanter for både DnB NOR, Nordea, Telenor, Orkla, Jotun og en rekke andre norske bedrifter med interesser i India.

Munter og høytidelig
Det seremonielle rundt en indisk bankåpning minner ikke mye om snorklippende filialbestyrere i norske banker.
Med statssekretær Ole Morten Geving, finansdepartementet i spissen ble det gjennomført en lysseremoni der de mest fremtredende gjestene måtte delta for å sikre at banken ble en suksess. Den kjente fløytisten, Cecilie Løken, spilte en egen komposisjon som var sammensatt av indiske og norske folketoner.

Den høytidelige delen ble likevel raskt glemt da bankens styreleder, dr. K.C. Chakrabarty holdt en åpningstale der han flere ganger ble avbrutt av applaus fra forsamlingen av flere hundre fremmøtte med indisk bakgrunn.
- Nå som alle andre banker taper penger anbefaler jeg dere å investere i India. Der tjener vi penger, sa Chakrabarty. Han sa den indiske banken hadde kontorer i 48 regioner i India og nevnte i forbiparten at hver av regionene hadde et kundepotensial langt over Norges befolkning.

37 millioner kunder
Så langt har banken likevel bare 37 millioner kunder og 4620 filialer rundt om i India. Men indisk økonomi er i voldsom vekst og den indiske middelstanden vokser i takt med befolkningsøkningen. Kundepotensialet har med andre ord inderne i eget land.

Styrelederen minnet imidlertid om at både Norge og India lever i en global økonomi og han følte seg sikker på at etableringen i Oslo vil føre til økt samhandel mellom Norge og India.

Det gjorde også statssekretær Ole Morten Geving som representerte Kristin Halvorsen for anledningen.
- Finansministeren ville gjerne vært her, men arbeidet med tiltakspakken som dere sikkert kjenner, gjorde at hun ikke fikk muligheten, sa Geving.

Statssekretæren sa åpningen av DnBNORs filial i Mumbai nylig er et eksempel på den interesse norsk industri har for det voksende indiske markedet.