Jens besøkte Gyproc

- Vi skal bygge landet og til det trenger vi flere gipsplater, sa statsminister Jens Stoltenberg da han nylig besøkte Gyproc.

 

Statsministeren var i Østfold for å se hvordan finanskrisen påvirker byggevareindustrien samt se hvordan regjeringens tiltakspakke mot finanskrisen best kan brukes. Stoltenberg møtte representanter fra ansatte og ledelse ved Gyproc AS, representanter fra byggevareindustrien samt LO Østfold

Det var en svært opplagt statsminister som hadde tatt turen til Østfold, og han understreket at han var glad for muligheten til å lære mer om byggebransjen.

- Jeg kommer fra en organisasjon som har slagordet "vi bygger landet" og nå var det på tide å se hvordan byggingen faktisk går til, sier han. Videre poengterte Stoltenberg at når man snakker om byggebransjen ser man ofte for seg en anleggsplass, og glemmer dermed alle underleverandørene.

Ønsker langsiktige tiltak

Da Gyproc AS fikk henvendelsen fra Statsministerens kontor så man muligheten for å være et talerør for hele byggevareindustrien. I tillegg til å involvere så vel klubbformann som ansatte på flere nivåer ble derfor også leder av Saint-Gobain Byggevarer a.s. Norge, Jan Halstensen som også er administrerende direktør i maxit as, invitert til å delta. Det var en samstemt gjeng som møtte statsminister Jens Stoltenberg hos Gyproc AS på fredag. Alle var tydelige på at det som skal til for å blåse liv i byggebransjen ikke er skattelettelser, men langsiktige tiltak som resulterer i økt aktivitet for bransjen.

Salgsdirektør ved Gyproc AS, Vidar Eikeset, orienterte om en utvikling siste halvår som ikke er ulike det andre i bransjen har opplevd. Noe som kuliminerte i utsendte permisjonsvarsler i slutten av desember. - Vi har derfor store forventninger til regjeringens tiltakspakke og håper at den baserer seg på langsiktige tiltak som sikrer arbeidsplasser og videre investeringer i bedriften. Vi trenger midler til det offentlige for nybygg og rehabilitering samt stimulerende tiltak som får finansverdenen til å fungere igjen slik at den "vanlige mann i gata" kommer tilbake til byggemarkedet igjen, sier Eikeset.

Klubbleder Jan-Rune Asbjørnsen orienterte om situasjonen fra de ansattes ståsted. Han kunne fortelle statsministeren at siden i fjor sommer har Gyproc AS måttet redusere bemanningen.

- Vi forventer tiltak som blåser liv i byggebransjen i form av rehabiliterings- og vedlikeholdsprosjekter i stat og kommune, fortsetter Asbjørnsen. Han mener tiltak også bør settes inn gjennom Husbanken og bankvesenet slik at folk flest igjen kan få lån og kjøpe hus, bygge hus eller sette i gang med oppussing.

Leder av Saint-Gobain Byggevarer a.s. Norge, Jan Halstensen, la vekt på hvor viktig byggenæringen er for Norge. Han kunne fortelle at man bare i Østfold snakker om ca. 18000 ansatte i bedrifter som tilhører byggenæringen. Også Halstensen la vekt på at stimulans til aktivitet er langt viktigere enn avgifts- og skattelettelser.

Tre tiltak rettet mot næringen

- Vi lover å holde renten lav, noe som er en forutsetning for at flere boliger kan bygges og at flere investerer. Vi lover også økte bevilgninger til offentlige bygg i stat og kommune, noe som direkte vil gi økt aktivitet i byggenæringen. Dessuten vil det bli en gjennomgang av permitteringsreglene med det formål å jevne ut sesongsvingningene, sier Jens Stoltenberg da han forteller om tiltakspakken som Regjeringen vil presentere 26. januar.

Han sier også at det fortsatt skal jobbes inn mot banknæringen slik at utlånsaktivitet kommer i gang igjen.

Rundtur på "gølvet"

En omvisning i fabrikken inngår også i programmet. Statsministeren med følge samt flere journalister og fotografer fikk se hvordan gipsplater blir til i det moderne produksjonsanlegget i Fredrikstad.

Stoltenberg tok seg også tid til å snakke med flere av medarbeiderne på turen gjennom fabrikken. Da rundturen var unnagjort reiste Statsministeren videre til nabokommunen Sarpsborg for å besøke en skole med behov for rehabilitering. Salgsdirektør Vidar Eikeset, forteller etterpå at han er svært fornøyd med statsministerbesøket.

- Jeg føler vi ble møtt med stor forståelse fra statsministeren. Vi fikk frem budskapet om at vi ønsker langsiktige løsninger, noe som ut fra min oppfatning vil gi de beste resultatene for alle parter. På den ene siden får vi satt i gang rehabilitering og oppussing av en rekke offentlige bygg som sårt trenger det. På den andre siden får man økt etterspørselen i en bransje som er preget av finanskrisen, konkluderer Eikeset.

Fredagens besøk hos Gyproc AS er en del av regjerings forberedelser i forbindelse med tiltakspakken mot finanskrisen som skal presenteres 26. januar. Det var derfor stor interesse for besøket og i tillegg til de lokale avisene var også de to største riksdekkende tv-kanalene representert.